Smoyn neljä ensimmäistä vuosikymmentä

Iso Roobertinkatu, Köydenpunojankatu, Lapinrinne, Unioninkatu, Pieni Roobertinkatu, Hämeentie ja Lautatarhankatu. Ainakin näissä osoitteissa on koettu Smoyn arkea ja juhlaa. Vaikka tilat, työt ja ihmiset ovat välillä vaihtuneet, Smoyn ydin aktiivisesti ajassa kehittyvänä mainostoimistona pysyy.

Smoy historia portaat

Suomen ostetuimman auton paikkaa pitää tiukasti takavetoinen Lada. Maan alla jysähtää, Helsingin metrotunneli etenee. Sakean tupakansavun ympäröimän työpöydän ääressä syntyy idea: suoramarkkinoinnissa on tulevaisuus!

Mainostoimisto Smoyn toiminta alkoi tammikuussa 1980 monissa suoramarkkinoinnin johtotehtävissä toimineen asiantuntijan, Patrick Elgin toimesta. Hän oli aktiivisesti mukana Suomen suoramarkkinointiliiton (nyk. ASML ry) perustamisessa ja toiminnan kehittämisessä. Elg keräsi ympärilleen nuoren ja innostuneen henkilöstön, joiden tarinointia Smoyn alkuvuosien tapahtumista tämän päivän mainonnan suunnittelijat kuuntelevat silmät pyöreänä.

Ensimmäinen suoramarkkinointiin erikoistunut mainostoimisto

Markkinoiden tarpeesta heräsi idea perustaa ensimmäinen suoramarkkinointiin erikoistunut mainostoimisto. Tammikuussa 1980 startanneen yrityksen nimi oli alun perin suureellisesti Scandinavian Suoramarkkinointi Oy, josta käyttöön otettiin lopulta lyhenne Smoy.

80-luku oli suoramarkkinoinnin kulta-aikaa. Smoyssa suunniteltiin painettuja suorakampanjoita mm. lehtitalojen levikkimarkkinointiin ja kustannusyhtiöiden kirjakerhoille. Lisäksi suuri osa suunnittelutöistä keskittyi kanta-asiakas- ja kerhokonsepteihin sekä postimyynnin toimenpiteisiin. Hieman myöhemmin Smoyn silloiset omistajat alkoivat julkaista ja markkinoida kaikkiin kotitalouksiin jaettavia pohjoismaisen konseptin mukaisia postimyyntikatalogeja. Katalogeissa markkinointiin mm. kotitalouksiin tilattavia tuotteita, lehtiä, kirjakerhoja ja muita postimyyntikonsepteja.

Elettiin aikaa ennen internetiä. Postimyynti kasvoi menestyksekkäästi, perustettiin lisää mediabrändejä ja yrityksen nimeksi otettiin Suoramedia Oy. Smoy jatkoi mainonnan suunnittelua vahvasti suoramarkkinointiin erikoistuneena Suoramedian alla omana brändinään ja tulosyksikkönään.

Toimistossa faksi laulaa, lankapuhelin pirisee ja korppuja kuskaava lähetti odottaa ovensuussa reproon kuljetettavaa aineistoa. Suomessa syntyy 60 000 vauvaa, ja tuoreet äidit kutsutaan Pirkka Naperokerhoon. Kerhopaketin door-openina toimii kätevä ensilusikka.

Suoramarkkinointi kukoisti myös 90-luvulla ennen internetin, sähköpostien ja digituotantojen aikaa. Kohdistettujen markkinointiviestien lähes ainoa väylä oli osoitteellinen tai osoitteeton suorajakelu kotiin tai toimistoihin. Suomen Posti oli merkittävä toimija, jonka kanssa Smoyssa tehtiin paljon yhteistyötä. Postille suunniteltiin ja tuotettiin vuosikymmenen aikana mm. Postia sinulle -asiakaslehteä, lukuisia palkittuja B2C- ja B2B-kampanjoita sekä suoramarkkinoinnin oppaita.

Osana aikakauslehtitalo Formaa ja Suorayhtiöitä

Ennen vuosituhannen vaihdetta omistajat myivät yrityskaupassa Smoyn toiminnot Ruotsalaiselle Forma-aikakauslehtitalolle, joka julkaisi mm. Kotivinkkiä, Trendiä ja Talo & Koti -lehteä. Tämän jälkeen levikkisuoraa suunniteltiin hetki Forman inhouse-toimistona. 1998 Suoramedia ja Mainostoimisto Smoy eriytettiin Formasta erillisiksi osakeyhtiöikseen, ja niiden hallinnolliseksi emoyhtiöksi perustettiin Suorayhtiöt Oy. Konsernin toimitusjohtajana toimi Robert Tigerstedt, joka oli työskennellyt yhtiössä ja ollut osakkaana lähes sen perustamisesta alkaen.

Smoy lähti kohti uutta vuosituhatta jälleen itsenäisenä mainostoimistona, toimitusjohtajanaan pitkän uran yrityksessä tehnyt Kristiina Drótar. Kristiinan johdolla Keskosta kasvoi Smoyn merkittävä asiakas ja suora- ja kanta-asiakasmarkkinoinnin erikoistuminen laajeni vähittäiskaupan markkinoinnin osaamiseen. Huippusuora-palkintoja voitettiin lähes joka vuosi.

Smoy historia kenttä
Smoy historia seinä

Asiakkaat opitaan sitouttamaan. Suomi on lukukansaa, ja kirjakerhojen sekä lehtitalojen myynti vetää. K-kauppojen keräilykampanjoilla lisätään asiakasuskollisuutta ja kasvatetaan kertaostoa. Samalla tehdään historiaa myymällä yhdellä K-marketien keräilykampanjalla ennennäkemätön määrä, 600 000 Mariskoolia.

Kansainvälisessä Bonnier-perheessä

Milleniumin vaihtuessa mainonnan ja median kentässä alkoi tapahtua merkittäviä muutoksia. Tammikuussa 2001 toinen ruotsalainen mediajätti, Bonnier Responsmedier osti Suorayhtiöt Formalta, ja Mainostoimisto Smoy jatkoi tytäryhtiönä uudessa mediatalossa. Smoyn asiakasrajapinta laajeni Bonnierin muihin suomalaisiin ja pohjoismaisiin tytäryhtiöihin, mutta myös entistä enemmän muun kuluttajamarkkinoinnin puolelle. Vähittäiskaupan markkinointi, kuten esimerkiksi Keskon ruokakauppabrändit, oli tässä vaiheessa Smoylle merkittävä asiakaskokonaisuus.

Digitalisaatio muutti tuotantotapoja ja sai mm. mainostoimistot laajentamaan palvelujaan ja siirtymään osaamisessaan uusille vesille. Painettu suoramarkkinointi toimi edelleen hienosti, mutta sitä ei koettu mediaseksikkäänä, koska uusi markkinointisukupolvi janosi digitaalisia uudistuksia.

Suoramarkkinoinnista asiakkuusmarkkinointia

Markkinoinnissa keskityttiin aiempaa enemmän asiakkaisiin, asiakaskokemukseen ja sitä kautta asiakkuusmarkkinointiin, joka kattoi painetun suoran lisäksi kiihtyvällä tahdilla uusia markkinointikanavia. Smoyn rooli itsenäisenä mainostoimistona ja yrityksenä vahvistui samalla kun asiakaskunta monipuolistui niin B2C- kuin B2B -markkinoinnissa.

2000-luvulla perinteiset suoramarkkinoinnin kumppanit kuten Posti ja Itella, painotalot ja rekisterien tarjoajat olivat edelleen merkittäviä yhteistyökumppaneita. Smoyssa suunniteltiin entistä enemmän yritys-
identiteettejä ja monimediakampanjoita eri toimialoille. Kaupan ja jakelutiemarkkinoinnin sekä toisaalta myös verkkopalveluiden ja digikampanjoiden osuus suunnittelussa kasvoi kaiken aikaa.

Operatiivinen johto omistajaksi

Vuosituhannen lopun finanssikriisissä Bonnier myi ydinliiketoimintansa ulkopuolisia yrityksiään, ja entiset yrittäjät ostivat Suorayhtiöiden liiketoiminnan takaisin ruotsalaisilta. Tässä yhteydessä myös Smoyn
liiketoiminnoista tehtiin uusi sopimus, ja kesällä 2009 Smoyn toimitusjohtaja Maria Blomberg osti osake-enemmistön yhtiöstä. Samalla kaupalla Smoyn projektijohtaja Kimmo Levonen tuli mukaan partneriksi.

Tästä eteenpäin Smoy itsenäistyi lopullisesti entisistä mediasiteistään ja kiihdytti kehittymistään täyden palvelun mainostoimistoksi.

Smoy historia tomaatit
Smoy historia maailmanpyörä

Sähköposti toisensa perään kilahtaa ruudulle. Taas on markkinoinnissa tarvetta erottuville, luoville ideoille. Parhaat kampanjat huomataan laajalti, sillä ne leviävät viraaleina ystävien välityksellä koko maahan. Verkko-sivustojen suunnittelua ohjaa entistä enemmän Google.

Digitalisaatio teki markkinoinnissa jättiloikan, ja Smoy menestyi vuosikymmenen vaihteessa erityisesti sähköpostimarkkinoinnin parissa. Huippusuora-palkinnot vaihtuivat Effie- ja Grand One -kilpailujen palkintosijoihin, ja nyt kierrettiin kertomassa kiinnostuneille markkinointipäättäjille ilosanomaa tuloksellisista ja mitattavista sähköisistä suosittelu- eli viraalikampanjoista.

Perinteinen mainostoimistokenttä suurissa muutoksissa

Mainostoimistoala kärsi finanssikriisin jälkimainingeista ja digitalisaation lieveilmiöistä; työprosessien automatisoinneista ja pienenevistä katteista. Moni perinteinen ja tunnettu toimisto jäi jälkeen kehityksestä ja tippui pois pelistä. Näin kävi myös monelle entiselle huippusuunnittelijalle, jotka kuvittelivat, että tekninen osaaminen ei koskenut heitä.

Kehittyvä organisaatio

2010-luvun aikana Smoyssa panostettiin entistä enemmän digitaalisen markkinoinnin koulutukseen ja luovuuden inspirointiin. Myös toimiston työskentelytavat kokivat suuria muutoksia. Henkilöstön kehitystyö ja uusien toimintatapojen omaksuminen ei ole helppoa, mutta onnistui hyvin. Palvelut monipuolistuivat ja ydinosaaminen syveni.

Markkinoinnin kenttä oli muuttunut täysin ja organisaatio uusiutunut. Ydinarvoista pidettiin kuitenkin kiinni; Smoy on ollut jo pitkään tunnettu ja kiitelty tinkimättömästä asiakaspalvelustaan. Strategiatyötä tehtiin pitkällä kaavalla syksyllä 2019, ja siirtyminen seuraavalle vuosikymmenelle oli täynnä intoa ja tulevaisuuden suunnitelmia.

Tik Tok Tik Tok, kehitys on kovaa. Somettaminen on videoita ja kanavia on valittavaksi jokaiseen makuun ja tarpeeseen. Ohjelmallinen mediaostaminen, algoritmit ja Google ovat syrjäyttäneet perinteiset mediakanavat ja mullistaneet mainonnan suunnittelun. Ostaminen ja maksaminen on siirtynyt kivijalasta mobiiliin.

Elämme erikoisia aikoja. Koronakevät muutti kaiken ja etätyö tuli jäädäkseen. Videopalaverit eivät aiheuta enää kiusaantumista ja vastuullinen kuluttaminen haastaa markkinataloutta. Mutta kuinka palveluja oikeasti myydään etänä? Meillä on edessä paljon sopeutumista, oppimista ja uuden innovointia. Kukaan ei vielä tiedä mihin yhteiskunnan toiminnot, ihmisten välinen kommunikointi ja työssäkäynti ovat menossa.

Uudistuminen myös Smoyssa on nyt nopeampaa ja radikaalimpaa kuin koskaan. Markkinointiviestinnän suunnittelussa olemme siirtyneet yhä monimuotoisempiin ratkaisuihin, ja aineistojen tuotannossa vauhdilla kehittyvien digitaalisten alustojen ja ohjelmistojen arkikäyttöön. Joustavat työtilat ja työskentelytavat ovat tuoneet omat mausteensa tämän päivän työyhteisöön

40 vuoden kokemus tuo varmuutta

Olemme ylpeitä pitkästä kokemuksestamme ja asiakaskokemukseen perustuvasta DNA:sta. Markkinoinnin termit ja välineet muuttuvat, mutta ydin on kuitenkin sama: liiketoiminnan, maineen ja myynnin kasvattaminen ja kehittäminen.

Smoyn palvelupaletti on laaja. Sometamme, optimoimme, koodaamme, käännämme, kuvaamme ja tietenkin suunnittelemme tuloksellista ja luovaa markkinointia. Autamme asiakkaitamme brändin ytimen löytämisessä, kiteyttämisessä ja sen pukemisessa puhuttelevaksi mainonnan konseptiksi. Suunnittelemme ja ylläpidämme digitaalisia presenssejä, joita Google suosii.

Smoy historia pilvi
Smoy historia kappeli

Merkityksellisyys ja yhteiskunnallinen markkinointi

Data ja algoritmit vaikuttavat markkinoinnissa vahvasti, mutta vastapainona merkityksellisyys on entistä tärkeämpää. Olemme kulkeneet arvomarkkinoinnin etulinjassa viimeisten 10 vuoden ajan, ja suunnitelleet vuosittain useita menestyneitä yhteiskunnallisia kampanjoita. Suunnittelijoillemme sosiaalinen markkinointi tuo iloa
ja vaikuttamisen mahdollisuuksia oman työn kautta.

Uudistunut Smoy

Meille markkinointi on luovia ideoita, iloisia kaupallisia onnistumisia ja ratkottuja liiketoiminnan pulmia. Tämä työ vaatii tekijöiltään entistä enemmän strategista ja teknistä osaamista, oivaltavaa näkemystä ja pitkäjänteistä periksiantamattomuutta. Meille tärkeät arvot: luotettavuus, rohkeus ja luovuus, sekä tämän päivän trendit ovat läsnä myös vuoden alussa uudistuneessa visuaalisessa identiteetissämme.

Tulevaisuudesta emme voi tietää muuta kuin että se on erilainen kuin eilen tai nyt. Smoy on 40-vuotiaana motivoitunut, hyvässä kunnossa ja täynnä iloista energiaa. Olemme edelleen rohkeasti mainostoimisto.