Mainostoimisto Smoy Oy
Workland Teurastamo
Lautatarhankatu 10
00580 HELSINKI
etunimi.sukunimi(at)smoy.com
Y-tunnus 0741439-6
26.1.2022
EU:n saavutettavuusvaatimukset ulotetaan koskemaan yrityksiä vuonna 2025. Kolmen vuoden siirtymäaika kuulosti pitkältä julkisille toimijoillekin, mutta melkein kaikilla tuli lopulta kiire. Viime metreillä tehty paniikkiprojekti halvaannuttaa kaiken muun tekemisen. Vaatimuksiin kannattaa vastata jo nyt ja kerätä kilpailuedut itselleen.
Noin 20% koko väestöstä on sellaisia, jotka tarvitsevat verkkosisällön saavutettavuutta. Heistä ¾ ei joko pysty tai halua käyttää sivustoja, jotka kokevat hankaliksi. He kantavat rahansa muualle.
Tämä 15% nousee kerta toisensa jälkeen esiin tutkimuksissa. Kuudesosa kansasta käyttää enemmän rahaa saavutettavassa verkkokaupassa ja pyrkii valitsemaan palvelun, jonka tietää saavutettavaksi. Tästä porukasta vain osa edes tuntee termin saavutettavuus, mutta tekee sen perusteella kulutuspäätöksiä.
Hyvä saavutettavuus koskee muitakin kuin marginaaliryhmiä. Saavutettava sisältö palvelee lukihäiriöisiä, värisokeita, yli viisikymppisiä, väsyneitä, stressaantuneita ja flunssaisia. Ihmisiä, joilla ei ole kykyä tai mahdollisuuksia käyttää täysipainoisesti aistejaan ja keskittymiskykyään juuri sinun markkinointiviestiisi.
Lisäksi saavutettavuus verkossa tuo muitakin etuja kuin parempaa palvelua. Lähes kaikki saavutettavuutta parantavat toimenpiteet parantavat hakukonelöydettävyyttä. Samoilla toimenpiteillä, joilla sisältö tehdään saavutettavaksi näkövammaisille, sisältö tehdään herkullisemmaksi myös Googlelle. Myös monet tekniset ongelmat ja verkkokaupan haasteet nousevat esiin saavutettavuusprojektissa.
Saavutettavuus koskee verkkosivujen lisäksi kaikkia kosketuspintoja – ilmoituksia, opasteita, ruokalistoja, puhelinvaihdetta, rekrytointeja, maksamista, automaatteja ja vaikka mitä. Fyysisten asiakastilojen kohdalla puhutaan esteettömyydestä. Sekin on osa saavutettavuutta.
Jokainen kohtaaminen on markkinointia. Jokaisessa kohtaamisessa on se 15% potentiaalisista asiakkaista, joka napsauttaa lompakon suppuun, jos palvelu ei ole saavutettavaa.
Saavutettavuus on edelleen uusi asia, etenkin kun puhutaan muusta sisällöstä kuin verkkosivuista. Verkkosivuston saavutettavuuskartoitus on helppo askel koko liiketoiminnan saavutettavuuden parantamiseen. Se on selkeärajainen projekti, jonka yhteydessä parannetaan digitaalisten palveluiden saavutettavuutta ja samalla organisaatio oppii niitä tekijöitä, joista saavutettavuus koostuu.
Ota tämän vuoden projektiksi, että verkkopalvelusi täyttää WCAG-standardin A- tai AA-luokan mukaan. Et jää kiinni housut nilkoissa, kun 2025 alkaa lähestyä ja kaikki saavutettavuusasiantuntijat ovat kiinni kilpailijoiden saittiprojekteissa.
Ota yhteyttä, meiltä löytyy apu ja asiantuntemus. Samalla teet palveluksen hakukonenäkyvyydelle, käytettävyydelle ja liiketoiminnallesi.
Teemu Eskola, Smoyn CDO
Suoraa ja asiakkuusmarkkinointia
Myymälämarkkinointi – Kuinka houkutella kuluttaja ostoksille?
Lataa markkina-akkusi aurinkovoimalla
Kahvilayrittäjän käytännön some-opit
Onko brändi ihmisen toiseksi paras ystävä?
Yhdenvertaisuuden edistämistä vai pinkkipesua?
10 graafisen suunnittelun trendiä 2023 – nostalgiaa ja epäsymmetriaa
Saitin analytiikka- ja evästeremontti kuntoon
Miksi uskoisit datasi verkkopalvelulle?
Liikkuva somekuva jatkaa liikuttamista
Vakituiset freelancerit tulivat jäädäkseen
Visutrendit 22 – rohkeaa rajojen rikkomista
Mitä sisällöntuottaja voi oppia Picassolta, Mozartilta ja suurelta seikkailijalta?
Luotettavuus ja vastuullisuus – mahtavat kilpailuedut Suomelle
Työelämää vai elämäntyötä? Milleniaalin teesit hyvään (työ)elämään
Markkinoinnin automaatio (pk-)yrityksen markkinoinnissa
Liikkuva kuva kiihdytyskaistalla
Verkkokauppa pystyssä, vaan mistä asiakkaat?
Pikavauhtia verkkokauppiaaksi – mitä tarvitaan?