Mainostoimisto Smoy Oy
Workland Teurastamo
Lautatarhankatu 10
00580 HELSINKI
etunimi.sukunimi(at)smoy.com
Y-tunnus 0741439-6
4.4.2024
Kun markkinointibudjetit pienenevät, joudumme kaikki pohtimaan mistä kaikesta voi ja kannattaa karsia. Leikataanko kaikesta tasaisesti vai valitaanko vain yksi panostus, jossa investointi tuottaisi parhaan tuloksen? Herkästi saattaa tulla mieleen säästää kuvauksista ja siirtyä tyystin kuvapankkien tai AI-kuvien käyttöön. Vanhan kansan sanonta siitä, kuinka yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa on kuitenkin edelleen varsin validi. Eli, mitä sinä haluat brändistäsi kertoa?
Näytä, älä kerro
Brändikuvien tehtävä on viestiä yrityksesi arvoista ja vahvuuksista, se näyttää vastaanottajalle sen mitä brändisi haluaa olla. Erikseen ei tarvitse kertoa tuotteen olevan pitkäikäinen ja kestävä, jos kuvassa näkyy hyvin palvellut ja elämää nähnyt laite. Hyvä esimerkki tästä on nämä Aina PTT:n brändikuvaukset, jotka viime talvena toteutimme. Kun kuva on vahva, katsojan mielessä kuvan ympärille syntyy tarina, jolloin viesti jää paremmin mieleen.
Sanotaan, että ihmiset unohtavat mitä sanot, mutta he eivät unohda mitä sait heidät tuntemaan. Yli 90% kommunikaatiostamme onkin ei-verbaalista. Parhaimmillaan kuva herättää katsojassa tunteita, jolloin brändistäsi jää muistijälki aivojen lisäksi sinne missä se eniten vaikuttaa, eli sydämeen.
Tunnistettavuus kilpailuetuna
Kun ajattelet onnistunutta brändikuvastoa, mitkä brändit nousevat mieleesi? Esimerkiksi Kyrön paljaat pyllyt pellolla ja Lonkeron harmaat maisemat ovat jo niin ikonisia, etteivät ne välttämättä tarvitse tuekseen edes logoa tai tuotetta.
Tällainen asema vaatii jo paljon mediabudjettiakin, mutta erottuvuus ja tunnistettavuus ovat tärkeitä seikkoja myös pienemmille yrityksille. Mikset ottaisi etumatkaa kilpailijoihin sillä, että luot tuotteesi ympärille uniikin kuvamaailman, jossa yksityiskohdat ja tarina tekevät siitä mieleenpainuvamman?
Hyvät kuvat helpottavat arkeasi
Sen lisäksi, että yrityksesi näköiset kuvat erottuvat kilpailijoista, ne myös helpottavat markkinoinnin tekemistä. Ideaalisti plakkarissa on valmiina tietty määrä hyvännäköisiä kuvia, jotka kestävät aikaa ja sopivat moneen käyttöön. Silloin somepostauksia tai tuote-esitteitä on aika paljon mukavampi lähteä tekemään. Kustannukset ja kynnys markkinoinnnin tekemiseen madaltuu, kun kaikkea ei tarvitse aloittaa aina nollasta ja loputtomasta kuvapankkien kahlaamisesta.
Mistä on kunnon brändikuvat tehty?
Kun brändikuvastoa suunnitellaan, on hyvä ottaa huomioon seuraavat seikat:
1. Yrityksen arvot ja brändipersoona. On tärkeää, että koko tiimi ymmärtää työpöydällä olevan brändin ytimen. Tunnistetaan vahvuudet, erottautumistekijät ja äänensävyt, tiedetään mitä kohti se on pyrkimässä.
2. Kohderyhmä. Etenkin yksityiskohdissa voidaan helposti ottaa huomioon erilaiset kohdeyleisöt. Myös arvomaailma nousee tärkeäksi osaksi. Jos esimerkiksi inklusiivisuus ja vastuullisuus ovat yrityksen arvoissa, se kannattaa tuoda myös kuviin. Etenkin nuoremman kohdeyleisön kohdalla tämä vaikuttaa vahvasti myös ostopäätöksiin.
3. Ihmiset kuvissa. Minkälaiset ihmiset edustavat juuri sinun brändiäsi parhaiten? Onko kuvissa työntekijöitä vai ammattimalleja, nuoria vai vanhempia, taustaltaan tai ulkonäöltään valtavirrasta poikkeavista tyyppejä?
4. Käyttötarkoitus. Missä kaikkialla kuvia käytetään? Messuseinissä, somessa, tuotepakkauksissa, kampanjoissa, käyttöohjeissa, nettisivuilla tai presentaatioissa, kaikki nämä ovat osa brändisi ydintä ja niiden kuvamaailman tulisi olla yhtenäinen. Hyvin suunniteltu kuvakokonaisuus toimii ja vahvistaa brändiä kanavasta riippumatta.
5. Tarinankerronta. Kaikkea ei tarvitse näyttää, eikä kaikkea alleviivata. Kuvan ulkopuolelle voi jäädä paljonkin, jonka ihminen yhdistää itse valmiiksi tarinaksi. Annetaan tilaa oivallukselle.
6. Luota ammattilaiseen. Vaikka älypuhelimet ovat mullistaneet valokuvauksen, brändikuvien toteutus kannattaa jättää ammattivalokuvaajan harteille. Me visuaalisen puolen ammattilaiset osaamme myös suunnittelussa ottaa huomioon kohdan 3, ja tehdä kuvista mahdollisimman monikäyttöisiä. Mikäli haluat brändimielikuvasi olevan laadukas tai uskottava, on myös kuvien oltava sitä.
7. Viimeistely. Kun kuvat on otettu, vasta puolet työstä on tehty. Tutkimuksen mukaan kuluttajat arvottavat mainoksen viimeistelyä ja craftia jopa 50% tärkeämmäksi kuin markkinoinnin ammattilaiset. Pidetään homma siis näpeissä loppuun saakka, eikä tehdä puolivillaisesti.
8. Älä unohda henkilökuntaa. Asiakkaat haluavat saada kasvot henkilöille, joiden kanssa ovat yhteyksissä. Työntekijöiden kuvia käytetään presentaatioiden ja nettisivujen lisäksi myös henkilökohtaisilla LinkedIn-tileillä, jolloin yrityksesi brändi on osa työntekijäsi henkilöbrändiä, ja kasvattaa siten työnantajamielikuvaa. Kaikki tukee kaikkea ja sataa samaan laariin.
Vaikka suunnitteluvaiheessa huomioitavia juttuja on paljon, lopputulos palkitsee varmasti. Eikä niitä kuvapankkejakaan tarvitse kokonaan hylätä, päinvastoin! Kun kuvamaailmasi linjaukset on huolella tehty ja käytössäsi on nippu laadukkaita kuvia, on myös kuvapankeista helpompi etsiä niille täytettä ja tukea ilman että lopputulos näyttää sekavalta tai geneeriseltä.
Jos nyt pohdit, kuinka päästä alkuun oman yrityksesi tai brändisi kuvamaailman kanssa, ota rohkeasti yhteyttä. Pähkäillään yhdessä! Meillä Smoyssa on laaja verkosto valokuvaajia, joiden kanssa olemme tottuneet työskentelemään. Autamme valitsemaan oikeat tyypit oikeisiin projekteihin. Laitetaan yhdessä brändisi näyttämään juuri niin kiinnostavalta, kuin itse tiedät sen olevan.
Hanna Haavisto, Smoyn Creative Lead ja AD
Suoraa ja asiakkuusmarkkinointia
Myymälämarkkinointi – Kuinka houkutella kuluttaja ostoksille?
Lataa markkina-akkusi aurinkovoimalla
Kahvilayrittäjän käytännön some-opit
Onko brändi ihmisen toiseksi paras ystävä?
Yhdenvertaisuuden edistämistä vai pinkkipesua?
10 graafisen suunnittelun trendiä 2023 – nostalgiaa ja epäsymmetriaa
Saitin analytiikka- ja evästeremontti kuntoon
Miksi uskoisit datasi verkkopalvelulle?
Liikkuva somekuva jatkaa liikuttamista
Vakituiset freelancerit tulivat jäädäkseen
Visutrendit 22 – rohkeaa rajojen rikkomista
Mitä sisällöntuottaja voi oppia Picassolta, Mozartilta ja suurelta seikkailijalta?
Luotettavuus ja vastuullisuus – mahtavat kilpailuedut Suomelle
Työelämää vai elämäntyötä? Milleniaalin teesit hyvään (työ)elämään
Markkinoinnin automaatio (pk-)yrityksen markkinoinnissa
Liikkuva kuva kiihdytyskaistalla
Verkkokauppa pystyssä, vaan mistä asiakkaat?
Pikavauhtia verkkokauppiaaksi – mitä tarvitaan?