Liikkuva somekuva jatkaa liikuttamista

7.4.2022

Ensin kiinalainen TikTok sai somekäyttäjät rakastumaan, seuraavaksi jalanjälkiä seurasi amerikkalainen Instagram, joka loi Reelsin. Sovelluksissa alkoi hengailemaan valtava määrä nuoria ostokykyisiä zoomereita, ja lyhyiden videoiden suosio houkutteli nopeasti myös yritykset mukaan. Onnistuneimmat videot eivät olleet yritysten tuotemainoksia vaan inspiroivaa sisältöä, joka sulautui trendaavaan uutisvirtaan.

Nyt TikTokilla on yli miljardi aktiivista käyttäjää ja Instagramilla yli kaksi miljardia. Neliskanttinen still-kuva ja lattea sisältö jää kakkoseksi, kun kilpailu katsojan huomiosta kasvaa.  Valtava tietomäärä on totuttanut käyttäjät sisältöön, joka tarjoaa välitöntä stimulointia ja karkin kaltaisia kutittavia dopamiinipotkuja. Instagramin toimitusjohtaja Adam Mosseri kuvaili yhtiön painopisteitä vuodelle 2022 julkaisemalla yhtiön tavoitteen kaksinkertaistaa videosisällön määrä ja vahvistaa Reelsin ominaisuuksia. Puoli vuotta aikaisemmin Mosseri halusi sopeuttaa yrityksen imagoa videotrendiin, ilmoittaessaan ettei sovelluksen tarkoitus enää ollut vain kuvien jakaminen, vaan sovellus olisi viihdyttävän sisällön alusta.

Instagram ja Tiktok eivät ole ainoita sovelluksia, jotka on mukautettu somekäyttäjien uusiin tarpeisiin. Myös Pinterestiin ja YouTubeen on lisätty uusia työkaluja videoiden luomiseen, kuten ”Watch” ja ”YouTube Shorts”. Niin kauan kun kehitetään uusia työkaluja videoiden luomiseen, pidetään yllä myös käyttäjien kiinnostus videoiden tuottamiseen.

Mutta mikä videosisällössä on niin kiehtovaa? Ja miten sitä voi hyödyntää myös B2B-markkinoinnissa?

  1. Video vangitsee skrollaajan huomion sekunnissa

Loputtoman tiedon vilinässä tarvitaan jotain erityistä kiinnittämään käyttäjien huomio. Somevideoilla saadaan skrollaajan peukalo pysähtymään, etenkin jos kiehtovimmat asiat on sijoitettu videon alkuosaan. Käyttäjät selaavat helposti seuraavaan julkaisuun, jos ärsyke ei ilmesty ruudulle tarpeeksi nopeasti. Videon tulisi siis olla napakka, viihdyttävä ja mukaansatempaava!

  1. Matala kynnys jakaa

Aiemmin lähetettiin meemejä, nykyään viestiketjuissa pyörii tiktokit. Videoiden jakamisesta on tullut digitaalista sosiaalista vuorovaikutusta, joka ruokkii yhteenkuuluvuuden tunnetta ja edistää sosiaalista hyväksyntää. Yritykselle olennaista on tuottaa videosisältöä, joka on jakamisen arvoista, tai englanniksi suloisesti ilmaistuna “snackable”.

  1. Helppo käyttää

Enää ei tarvita monimutkaisia tai kalliita editointiohjelmia. TikTokissa melkein kuka vain voi loistaa tuottajana. Somevideot eivät kaipaa täydellisyyttä tai ammattimalleja, vaan tavallisen näköiset ihmiset ja kännykkä riittävät. Helpoilla ääni- ja visutehosteilla voidaan videoihin tuoda rentoutta ja persoonallisuutta. Kotitekoinen voi joskus olla paras.

  1. Trendien edelläkävijä

Miksiköhän uunifetapasta on yhtäkkiä noussut nuorison suosioon? Uunifetapasta, tai TikTok-pasta, sai alkunsa bloggaaja Jenni Häyrisen jakamasta reseptistä. Tuloksena oli yllättäviä muutoksia kuluttajien ostokäyttäytymisessä. Feta jopa loppui ruokakauppojen hyllyiltä. Buumi osoitti, että lyhyillä somevideoilla voi olla odotettua suurempi vaikutus kuluttajiin. Käsittämättömät algoritmit voivat mahdollistaa minkä tahansa videon nousun kärkilistalle.

Mutta voiko fetapastaa tai hölmöjä meemejä hyödyntää myös B2B-yritysten markkinoinnissa? Huolimatta vahvasta kuluttajalähtöisyydestä, yhä useammat yritykset ovat tunnistaneet mahdollisuuden integroida lyhyitä somevideoita myös omaan B2B-markkinointiinsa. TikTokissa tunnetuimpia B2B-markkinoijia ovat esimerkiksi Adobe ja Shopify, mutta alustat sopivat mainiosti kenelle vain ja toimenpiteiden dataa voi seurata eri työkaluilla.

Yritysten siirtyminen some-alustoille selittyy osittain käyttäjien demograafisella muutoksella. TikTokissa ei enää pyöri pelkästään nuorempi sukupolvi, vaan yhä useammat yritykset löytävät kohderyhmänsä alustalta. Loppujen lopuksi ostopäätöksen takana on aina ihminen eikä yritys. Somevideoiden pioneerit ovat onnistuneet muokkaamaan markkinointitrendejä, jotka väistämättä vaikuttavat kaikenlaisten yritysten markkinointiin.

Lyhyet somevideot ovat loistava kanava näyttää hauskaa ja rennompaa puolta yrityksestä, ja rakentaa samalla haluttua työnantajamielikuvaa. Reelsissä kynnys voi olla vieläkin matalampi, kun alustalla pystyy viihdyttämään jo tuttua kohdeyleisöä. Seuraamalla itse aktiivisesti somekanavien sisältöä ja videoita, pääsee parhaiten jyvälle siitä, mikä milloinkin kiinnostaa ja toimii kohdeyleisössä. Uutisvirta toimii myös loistavana inspiraation lähteenä. Suosituimpia somevideoita ovat juuri nyt mm. tutoriaalit, livevideot ja hyödyllistä tietoa tarjoavat videot.

Testaa matalalla kynnyksellä mikä istuu luontevasti teidän brändille, tai pyydä apua somesisällön suunnitteluun ja tuotantoon esimerkiksi meiltä. Usein ammattilaisten tuottama somesuunnitelma ja vuosikello ovat jo riittävä sysäys sisällöntuotannon starttaamiseen.

Jessica Pihlström, Smoyn Marketing Trainee

Lähteet:

Tiktok käyttäjämäärä: https://newsroom.tiktok.com/en-us/1-billion-people-on-tiktok

Instagram käyttäjämäärä: https://www.cnbc.com/2021/12/14/instagram-surpasses-2-billion-monthly-users.html

Viimeisimmät artikkelit