HOTTIA HUNAJAA JA MUITA TRENDIHERKKUJA

17.1.2023

Intohimoisena ruokaihmisenä olen sitä mieltä, että itsensä piiskaamisen ja uuden vuoden lupauksilla kituuttamisen sijaan on paljon miellyttävämpää ahmia uusia ruokatrendejä ja miettiä, että mitä kaikkea sitä tänä vuonna oikein syötäisiin.

Minkälaiset asiat ja ilmiöt vaikuttavat ruokakoriimme ja intoomme tarttua soppakauhaan? Mikä lyö butter boardin lankulta? Onko uunifetapastan kaikki spin offit jo kokattu? Taitellaanko joulutortusta seuraavaksi origami ja minkälaisina sattumina vihreät kuulat ensi jouluna tarjoillaan? Mikä trendaa TikTokissa ja saa sydämet punoittamaan Instassa?

Näitä me Smoyssa kiinnostuneena seuraamme, kun suunnittelemme reseptiikkaa, ruokakuvauksia tai somesisältöjä asiakkaillemme.

Tartu tölkkiin ja kokkaa

On yksi asia, joka tuskin koskaan muuttuu. Me haluamme kuulla ne helpoimmat ja nopeimmat reseptit, joilla maustaa arkea ja jotka onnistuvat vaikka silmät ummessa. Ehkä meihin siksi vetoavatkin somesta tutut, nopeutetut reseptivideot, joissa valmiiksi kulhoihin pilkotut ainekset muuntautuvat käden käänteessä näyttäviksi annoksiksi.

Arkiruokiin kaivataan ideoita ja iloa, ja hyväksi havaittuja reseptejä myös innokkaasti jaetaan. Olisiko tämän vuoden hittinä tölkit ja purkit, kun niitä on saattanut joku viime aikoina kaappeihimme hamstrata?

Tölkkikala on jo aiemmin julistettu maailmalla täydelliseksi Hot Girl Foodiksi. Kieltämättä tällainen vetävä nimi saattaa olla jo itsessään riittävä houkutin muuttamaan aiemmin arkisen hetkessä seksikkääksi. Joka tapauksessa olen melko varma, että monen ruokakomerosta löytyy tälläkin hetkellä ainekset spagettiin ja herkullisiin kalapyöryköihin tomaattikastikkeessa. Siispä tartu tölkkiin, panosta houkutteleviin nimiin ja kokkaa.

Retroherkut hemmottelevat nostalgianystyröitä

Trendikkään ei tarvitse olla aina uutta ja ihmeellistä. Vallitseva aika ja kallistunut ruokakassi ovat saaneet monet kaipaamaan mummolan simppeleitä herkkuja. Minun yksi rakkaimmista aarteistani on roiskeista rähjääntynyt, mintunvihreä reseptivihko, jota aloin kirjoittamaan 90-luvun alussa, kun muutin lukioikäisenä omilleni.

Tuolloin tingin ruokamenoista, jotta oli varaa panostaa kassahyllyjen houkutteleviin ruoka- ja leivontalehtiin ja niiden kuvien katseluun. Lempiohjelmani oli Teijan keittiössä, jonka reseptejä tallensin vihkooni kynä sauhuten. En nyt ala puhua suhteestani Patakakkoseen. Sen kuitenkin totean, että hortoilu ja kuusenkerkkäsiirapin keittely oli trendikästä jo ysärillä ja monet muutkin sen ajan reseptit ovat ihan kuranttia kamaa tämän päivän ruokapöytään.

Mintunvihreästä reseptivihosta taitaakin tulla paras kaverini tänä vuonna. Ensin leivon ananaskeikauskakun ja sitten laitan uuniin muhimaan muna-riisitäytteisen hauen. Perunamuusi maistuu koko perheelle ja siitä voi tehdä myös rieskoja. Tervetuloa meille täytetyt ohukaiset, raastepihvit, kaalilaatikko ja pitkään hautuvat pataruoat. Arkeen täytyy saada nyt enemmän mummolaa.

Mood food tuo lohtua levottomalle

Levotonta maailmaa ei voi paeta, mutta mieli kaipaa vastapainoksi sielunravintoa ja lohduketta. Se ei välttämättä tarkoita silmitöntä suklaalla mässäilyä, vaan ennemminkin sitä, että kokoonnumme perheen ja ystävien kesken useammin yhteisen pöydän ääreen tai mietimme, millaiset ruoat sekä asiat tuottavat meille hyvää oloa. Leipominen on ollut viime vuosina monille rauhoittava keino irtaantua arkihuolista ja tuoreen leivän tuoksu on varmasti yksi maailman turvallisimmista asioista.

Itse herkuttelin vuoden vaihteessa täydellisellä sarjaviihteellä. The Bear sijoittuu Chicagon rähjäisille kujille, jonne huippukokki Carmy Berzatto ajautuu pyörittämään menehtyneen veljensä kortteliravintolaa. Laadukkaan keittiödraaman eeppisimmät reseptit ovat levinneet netin syövereistä enkä ihmettele, sillä kukapa voisi vastustaa rustiikkisia pasta-annoksia tai kuumia, juustoa pursuilevia kerrosleipiä. Näinkin ruokailmiöt voivat saada alkunsa.

Maailmalla puhutaan nyt myös swicy foodista, jossa makeat ja tuliset aromit halaavat toisiaan lämmöllä. Mikä onkaan juuri nyt kuumin asia, jota voit suolaisen pizzasi tai burgerisi päälle valuttaa? No chilillä maustettu, paksu tulinen hunaja tietenkin. Sitä on helppo tehdä itse ja saada siten makean kipakkaa potkua tuttuihin ruoka-annoksiin. Itse aloin heti haaveilemaan juuston ja hotin hunajan kohtaamisesta.

Mene metsään ja löydä sienet

Kasvisruoan ja erilaisten lihan korvikkeiden suosiminen on monelle jo arkipäivää, mutta kun ennustetaan uusia trendejä, niin nyt korit esille: sienet nousevat kohisten listalle.

Minulle suomalainen metsä edustaa ilmaisen ruoan aarreaittaa, jonne pujahdan aina kuin mahdollista. Sinne meillä jokaisella suomalaisella on etukortti. Eikä ole kertaakaan tarvinnut ahdistua jonoista, kun käyskentelen korvasieni- tai vahveroapajillani, mustikka- ja puolukkamättäistä puhumattakaan. Nuoruuden reseptivihon eksoottiset kuusenkerkät pullahtavat esiin joka kevät, neulasista saa ympäri vuoden aromikasta majoneesia, ja ketunleivät näyttävät kauniilta ruokakuvissa. Toivon, että me suomalaisina muistaisimme oman maan ja lähituottajiemme antimet, ja hyödyntäisimme täysillä sesonkien tarjontaa.

Jotenkin juuri tänä vuonna tuntuu, että meidän suomalaisten on erittäin helppoa samaistua ruokailmiöihin ja paistatella trendikkäänä kaikessa ruoan suhteen. Voisiko näistä vinkeistä olla juuri sinulle hyötyä, kun mietit omia ruokasisältöjäsi tulevalle vuodelle? Ota meihin yhteyttä, sillä autamme näissä pohdinnoissa mielellämme.

Mia Selroos-Palmgren

Viimeisimmät artikkelit