Yhdenvertaisuuden edistämistä vai pinkkipesua?

2.5.2023

Pride-teemainen markkinointi kesäkuussa – ethän sorru vahingossa sateenkaaripesuun.

Kohta on taas se aika vuodesta, kun markkinointiin ilmestyy sateenkaaren värejä Pride-tapahtumaa tukemaan. On upeaa nähdä, miten niin moni yritys haluaa ottaa kantaa yhdenvertaisuusasioihin. Kun yrityksellä on aito halu vaikuttaa, ja se näkyy myös toiminnassa ympäri vuoden, ei Pride-tapahtuman aikana mainostamista katsota sateenkaaripesuksi. Varovaisuutta ja huolellisuutta kuitenkin tarvitaan, sillä pinkkipesun suuntaan kallistutaan silloin, kun sanojen taustalta puuttuvat todelliset teot – tahallisesti tai tahattomasti.

Pala Pride-kakkua?

Muutama vuosi Tahdon2013-kampanjan jälkeen usea yritys kiinnostui Pride-kumppanuudesta. Pride-kumppanuus kertoo yleisölle yrityksen aidosta halusta olla osana yhteiskunnallista vaikuttamista. Pride-kumppani seisoo virallisesti sateenkaarevien arvojen takana ja tukee yhdenvertaisia ihmisoikeuksia.

Pride-liikkeen saaman huomion myötä moni yritys on havahtunut mahdollisuuksiin, jotka löytyvät sateenkaarikansan huomioimisesta markkinoinnissa. Pride näkyykin kesäkuussa monien yrityksien mainonnassa, ja tarjontaa saatetaan laajentaa sateenkaarevilla tuotteilla. Tukea sateenkaariyhteisölle ilmaistaan joka tuutista, mutta osalla tuen osoittaminen rajoittuu vain Pride-kuukauden ajalle.

”Vastuullisesti toimiva yritys houkuttelee kuluttajan luokseen.”

Vastuullisuuteen ja sateenkaarioikeuksiin liittyvät asiat ovat olleet jo vuosia tapetilla, ja kuluttajasta on tullut tietoinen sekä vaativa. Palveluita tarjoavan yrityksen läpinäkyvä arvomaailma on yhä tärkeämpää, kun kuluttaja tekee valintoja. Vastuullisesti toimiva yritys houkuttelee kuluttajan luokseen. Ei siis ihme, että moni haluaa palan Pride-kakkua.

Tahallista vai tahatonta pinkkipesua

Sateenkaarilipun liehuttamisesta on tullut trendikästä. Tämä on johtanut siihen, että monet haluavat hyödyntää sitä brändimielikuvan parantamisessa. Jos muita tarkoitusperiä ei ole, puhutaan tarkoituksella tehdystä pinkkipesusta. Tahallisella ja tahattomalla pinkkipesulla on kuitenkin huomattava ero.

Kun puhutaan tahattomasta sateenkaaripesusta, tarkoitetaan yleensä halun ja ymmärryksen ristiriitaista tilannetta – yritys haluaa näyttää tukensa yhdenvertaisuuden edistämiseksi, mutta sillä ei välttämättä ole ymmärrystä tai osaamista siitä, miten kyseisiä asioita huomioidaan yrityksen tekemisessä. Somelogon päivittäminen sateenkaaren väreihin Pride-kuukauden ajaksi on lähtökohtaisesti kaunis ajatus, mutta se ei vielä aivan riitä. Mainonnassa syystä tai toisesta näkyvät Pride-teemaiset kuvat kertovat kuitenkin positiivisesta ja laaja-alaisesta asennemuutoksen aallosta.

Nykypäivän kuluttaja on erittäin valveutunut – hän on oppinut tunnistamaan pinnan kiillottajat ja pystyy kohtuullisen helposti selvittämään, onko mainonta pinkkipesua, vai haluaako yritys edistää sateenkaarioikeuksia muinakin vuodenaikoina kuin Pride-kuukautena. On siis ensiarvoisen tärkeää, että jos yritys puhuu sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen puolesta, tulee yrityksen myös kertoa avoimesti, kuinka se edistää yhdenvertaisuutta omalla toiminnallaan.

Sanoista tekoihin?

Kun ajatellaan markkinointia sateenkaariteeman näkökulmasta, on hyvä ottaa pieni hetki perustietoihin tutustumiseen. Markkinoijan ammattitaidosta kertoo se, että sateenkaariterminologia on hallussa. Tällöin asioista pystytään puhumaan myös yrityksen sisällä ilman, että loukkaa ketään tahattomasti. Kukaan ei ole täydellinen, mutta aina voi pyrkiä kehittymään. Jo itsessään kehittymisen halu ja sen näkyminen ulkopuolelle liudentaa sateenkaaripesun leimaa.

Esimerkiksi Seta opastaa yrityksiä, jotka ovat halukkaita kehittymään. Suosittelemme tutustumaan Setan oppaaseen. Sieltä saa hyviä, konkreettisia apuja, joilla lieventää asiaan liittyvää epävarmuutta.

Näillä muutamilla vinkeillä saa jo hyvän startin yhdenvertaisuuden toteuttamiseen:

  • Kunnioita jokaisen oikeutta itsemäärittelyyn tai määrittelemättömyyteen.
  • Älä tee oletuksia koskien henkilön identiteettiä tai hänen perhe- ja ihmissuhteitaan.
  • Käytä sukupuolineutraalia kieltä: esim. ei aviomies, äiti, tytär vaan näiden sijasta puoliso, vanhempi, lapsi.
  • Kunnioita omia ja toisten rajoja, sekä fyysisiä että henkisiä.


Ensimmäinen askel sateenkaarimarkkinointiin

Jos yritys haluaa esittää tukensa tasa-arvon puolesta Pride-kuukauden aikana, sanojen takana olisi myös hyvä olla konkreettisia tekoja: Suvaitsevaisuuden tulee näkyä yrityksen arjessa. Moni sortuu sateenkaarilipun katteettomaan liehuttamiseen tahattomasti. Usein se johtuu ymmärryksen ja avoimen keskustelun puutteesta ja voisi olla kohtuullisen helpostikin vältettävissä. Ensimmäinen askel sateenkaarimarkkinointiin ryhdyttäessä on pohtia, mitä sateenkaarioikeuksien ja yhdenvertaisuuden edistäminen yritykselle todella merkitsee. Muista myös, että et ole asian kanssa yksin.

Mikäli koet tarvitsevasi apua viestinnässä ja sateenkaaripesun välttämisessä, me Smoylla autamme mielellämme. Ota yhteyttä ja suunnitellaan yhdessä markkinointia, joka heijastaa aidosti yrityksenne arvomaailmaa.

Ani Koivisto, Smoyn Marketing Trainee

Lähteitä:

https://www.markkinointiuutiset.fi/artikkelit/brandien-kiinnostus-pridea-kohtaan-rajahti-tallaisia-kriteereita-helsinki-priden-yrityskumppanin-tulee-tayttaa

https://yle.fi/a/3-12002395

https://www.is.fi/menaiset/ilmiot/art-2000006631475.htmlhttps://osuva.uwasa.fi/bitstream/handle/10024/14069/univaasa_2022_vaitti_iiri.pdf?sequence=2

Viimeisimmät artikkelit