Mainostoimisto Smoy Oy
Workland Teurastamo
Lautatarhankatu 10
00580 HELSINKI
etunimi.sukunimi(at)smoy.com
Y-tunnus 0741439-6
29.7.2021
Miten tullaan sisällöntuottajaksi? Ammattinimikkeenä sisällöntuottaja on verrattain uusi ja työnkuva vaihtelee sen mukaan tuottaako henkilö sisältöä yhdelle vai usealle taholle. Työhön päätyy useimmiten ihminen, joka on itse aktiivinen somen käyttäjä, mutta sisällöntuotanto tarkoittaa paljon muutakin kuin sosiaalista mediaa ja vaikuttajamarkkinointia. Työ sisältöjen parissa sopii niille, jotka nauttivat tekemisen monipuolisuudesta ja jatkuvasta oppimisesta.
Ammattimaisessa sisällöntuotannossa lähdetään aina liikkeelle toimeksiantajan liiketoiminnallisista tavoitteista, mittareista ja kohderyhmästä. Hyvä sisällöntuottaja kirjoittaa tekstiä ohjeiden mukaan, mutta kykenee olemaan myös luova ja itsenäinen ideanikkari. Osaava ammattilainen hallitsee kieliopin, erilaiset äänensävyt ja tekstityypit. Hän kykenee strategiseen ajatteluun, on kiinnostunut analytiikasta ja pysyy aikatauluissa. Myös visuaalisesta osaamisesta ja digimarkkinointitaidoista on apua.
Työnkuvan ollessa näin laaja, ammattilaissisällöntuottajan arkeen kuuluu säännöllinen itsensä kehittäminen. Tässä ammatissa on hyväksyttävä, ettei ole koskaan valmis ja täydellinen. Onneksi uuden oppiminen on palkitsevaa löytöretkeilyä, joka sivistää laaja-alaisesti.
Sanonnan mukaan, jos olet huoneen viisain, olet väärässä huoneessa. Sisällöntuottajan työ on ryhmätyötä, jossa tarvitaan ihmissuhdetaitoja ja uskoa omaan osaamiseen. Palautetta tulee koko ajan asiakkailta, kollegoilta ja sisältöjen parissa aikaa viettävältä yleisöltä. Kritiikkiä tuleekin opetella ottamaan vastaan ilman, että se menee ihon alle. On hyvä muistaa, että parhaat sisällöt jakavat mielipiteet ja herättävät keskustelua.
Maailman arvostetuimpia taiteilijoita Picassoa, Van Goghia, Mozartia ja Beethovenia yhdistää se, että he kaikki olivat valtavan tuotteliaita. Kaikki heidän työnsä eivät ole mestariteoksia, mutta määrä synnyttää laatua. On siis parempi tehdä mahdollisimman paljon kuin suunnitella ja hioa loputtomiin. Oppiminen syntyy kokeilun jälkeisestä pohdinnasta ja oivalluksista.
Sisällöntuottaja on esimerkki nykyaikaisesta ammatista, johon oppi kerätään eri lähteistä oman kiinnostuksen pohjalta. Moni sisällöntuottaja on päätynyt ammattiin blogi- tai someharrastuksen kautta, joka on yksi väylä alalle. Kirjoittamista, valokuvausta ja videon tekoa voi myös opiskella useilla eri koulutusasteilla, ja opintielle voi lähteä missä iässä tai uravaiheessa tahansa. Tutkintokoulutuksen lisäksi internet on pullollaan sekä ilmaista että maksullista kurssitarjontaa.
Elinikäisestä oppimisesta on tullut keskeinen osa modernia työelämää, joten koulutustarjonta on monipuolista ja laadukasta. Maailman huippuyliopistot ovat avanneet enenevissä määrin opintojaan maksutta kaikkien saataville MOOCien (massive open online courses) muodossa. Verkkokauppatyylisestä Courserasta voi etsiä sopivia kursseja aiheen ja keston mukaan. Myös Google tarjoaa useita maksuttomia mahdollisuuksia digimarkkinoinnin ja analytiikan opiskeluun. Google Garagessa, Skillshopissa ja Academyssa suoritetuilla sertifikaateilla saa validoitua ja tuotua hankittua osaamistaan näkyväksi.
Youtube tutorialeineen on yleinen paikka etsiä ratkaisua, kun eteen tulee pulma. Samoin podcastit ja äänikirjat kuuluvat sisällöntuottajan arkeen, sillä laajaa yleissivistystä tarvitaan. Aikakaus- ja sanomalehtiä seuraamalla löytyy myös juttuideoita ja keskustelunaiheita käsiteltäväksi. On eduksi olla kartalla, mistä maailmalla puhutaan.
”Ensimmäinen tehtäväsi tarinankertojana on elää elämää mahdollisimman täydesti ja rikkaasti, sillä asioita voi kuvailla vain niin täydesti ja rikkaasti kuin olet elämää kokenut.” Näin sielukkaasti virkkoi suuri seikkailija, kirjoittaja ja National Geographicin toimittaja Don George matkabloggaajakonferenssissa Floridassa. Kirjoitin neuvon muistikirjaani vuosia sitten, ja se on toiminut jonkinlaisena ammatillisena johtotähtenäni elämässä. Sisällöntuottaja todella ammentaa ammatissaan kaikesta kokemastaan, lukemastaan ja kuulemastaan. Aina on siis hyvä syy tehdä ja kokeilla jotain uutta.
Mutta seikkailu ei aina tarkoita vain lentokoneeseen hyppäämistä tai eksoottisiin kulttuureihin matkustamista. Ei. Usein se tarkoittaa matkaa oman kuplan ulkopuolelle. Ammattilaisena sisältöä tehdään aiheesta kuin aiheesta, alalle kuin alalle. Ja palkitsevinta on, kun oman niche-alueen ulkopuolellakin pystyy onnistumaan.
Ulla Alakangas, Smoyn sisällöntuottaja
Myymälämarkkinointi – Kuinka houkutella kuluttaja ostoksille?
Lataa markkina-akkusi aurinkovoimalla
Kahvilayrittäjän käytännön some-opit
Onko brändi ihmisen toiseksi paras ystävä?
Yhdenvertaisuuden edistämistä vai pinkkipesua?
10 graafisen suunnittelun trendiä 2023 – nostalgiaa ja epäsymmetriaa
Saitin analytiikka- ja evästeremontti kuntoon
Miksi uskoisit datasi verkkopalvelulle?
Liikkuva somekuva jatkaa liikuttamista
Vakituiset freelancerit tulivat jäädäkseen
Visutrendit 22 – rohkeaa rajojen rikkomista
Mitä sisällöntuottaja voi oppia Picassolta, Mozartilta ja suurelta seikkailijalta?
Luotettavuus ja vastuullisuus – mahtavat kilpailuedut Suomelle
Työelämää vai elämäntyötä? Milleniaalin teesit hyvään (työ)elämään
Markkinoinnin automaatio (pk-)yrityksen markkinoinnissa
Liikkuva kuva kiihdytyskaistalla
Verkkokauppa pystyssä, vaan mistä asiakkaat?
Pikavauhtia verkkokauppiaaksi – mitä tarvitaan?