Pikavauhtia verkkokauppiaaksi – mitä tarvitaan?

30.4.2020

Nyt on verkkokauppojen sesonki. Uusia nettipuoteja putkahtelee ennennäkemättömällä tahdilla. Vaikka tiedän, että uusista verkkokauppiaista valitettavan moni lyö varpaansa samoihin, kuluneisiin kompastuskiviin ja osa verkkokaupoista ei tule elämään korona-ajan yli, olen iloinen digitaalisen bisneksen valtavasta kasvusta.

Verkkokaupan käynnistäminen on hämmentävä projekti. Sen voi tehdä nopeasti ja näppärästi tai Sagrada Familia -menetelmällä. Vaihtoehtoja on määrättömästi ja muuttujien meri voi näyttäytyä joko unelmien ulappana tai kauhujen Kap Hornina.

Tässä pikainen katsaus niihin konkreettisiin toimenpiteisiin, jota verkkokaupan perustaminen vaatii. Kirjoitus on ennen kaikkea suunnattu pk-yrittäjälle, jolla on toimiva perinteinen liiketoiminta. Jos käsissäsi on miljoonabisnes tai olet käynnistämässä kokonaan uutta liiketoimintaa, ota yhteyttä ja keskustellaan rauhassa, mitkä ovat tarkemmat askelmerkit ja kuinka voimme paremmin auttaa.

Oikeat tuotteet verkkokauppaan

Verkkokauppaan ei ole pakko laittaa kaikkia tuotteita. Verkkokaupan pyörittäminen, kehittäminen ja markkinointi on helpompaa ja tehokkaampaa, kun sillä on selkeä tarjooma.

Raju yksinkertaistus: Tyypillinen asiakas ostaa verkkokaupasta halvempia tuotteita kuin myymälästä. Verkkokaupan asiakas ostaa tuotteen, jonka jo tuntee. Tuotteet, joissa joutuu tekemään paljon valintoja tai jotka valmistetaan tilauksesta, ovat verkkokaupassa hankalia. Tuotteet, joissa materiaali, tuntuma tai tuoksu myyvät, eivät liiku.

Harkitse myös tätä: Moni asiakas katsoo verkkokaupasta tuotevalikoiman sekä hinnat ja sen jälkeen marssii paikan päälle hypistelemään ennen ostoa. Lukuisissa tutkimuksissa on nähty, kuinka hyvä verkkokauppa voi toimia kivijalan parhaana markkinointivälineenä. On siis myös painavat perusteet tehdä perusteellista työtä ja tuoda joka ikinen hyllystä löytyvä tuote näytille verkkokauppaan.

Persoonallinen ote

Lähdetään siitä, että yritykselläsi on kilpailua. Samat tai aivan vastaavat tuotteet löytyvät lukemattomista muista kaupoista ja verkkokaupoista, samoin hinnoin ja vastaavalla palvelulla. Tuotteilla erottuminen on hyvin harvinaista ja hinnalla erottuminen on vain kilpajuoksua kuopan pohjalle.

Tee pesäero kilpailukentässä persoonallisella otteella. Jos verkkokauppasi olisi ihminen, millainen se olisi? Harmaan asialinjalla pitäytyvä virkamies, jäyhä mutta suorapuheinen Suomi-äijä, lempeä ja huolehtiva isomummo, idealisti maailmanparantaja, artesaanihipsteri vai kenties amerikkalaistyylinen myyntiheikki? Verkkokaupan persoona näkyy kuvissa ja teksteissä – mistä puhutaan ja millä sävyllä. Jää mieleen!

Verkkokaupan pystytys ja tekniikka

Tässä tulee pitää järki kädessä. Verkkokaupan voi käynnistää ilmaiseksi tai siihen voi upottaa uuden kuorma-auton hinnan. Pk-yrittäjän kannattaa asennoitua siihen, että verkkokaupan perustamisvaiheessa kulut ovat muutaman tuhannen euron luokkaa ja kuukausikustannus viidestäkympistä pariin sataan euroon.

Älä ota ilmaista. Maksuttomia verkkokauppa-alustoja on tarjolla, mutta niistä on iloa lähinnä harrastuksena virkkuutöitä myyvälle. Yhtään ammattimaisempi toiminta törmää nopeasti hankaluuksiin – muiden mainoksiin, keinotekoisiin rajoitteisiin, yllätyskuluihin, olemattomaan asiakastukeen, teknisiin ongelmiin ja lukemattomiin muihin ahdistuksiin. Ne harvat maksuttomat tai erittäin edullisen kuukausimaksun verkkokauppa-alustat, joiden voi sanoa toimivan, veloittavat usein hävyttömän suuren komission jokaisesta myyntitapahtumasta.

Suosittuja ja hyväksi havaittuja verkkokauppa-alustoja ovat mm. kotimaiset Mycashflow ja Vilkas sekä maailman yleisimmät alustat WooCommerce ja Shopify. Jokaisessa on omat hyvät ja huonot puolensa sekä eri ominaisuudet, joten ominaisuudet ja kulurakenne on syytä katsoa tarkkaan ennen valinnan tekoa.

Verkkokaupan pystytyksen pulma on siinä, että vaihtoehtoja on valtavasti ja yrittäjän aika on vähissä. Helpoimmalla pääsee tilaamalla SmoyKiskasta valmiin verkkokauppapaketin.

Maksuliikenne

Kauppa ei ole kauppaa, jos raha ei liiku. Verkkokaupassa totutut maksutavat ovat luottokortti ja verkkopankkimaksu. Suomalaisen yrittäjän onneksi meillä on pari hyvää palveluntarjoajaa – Paytrail ja Klarna – jotka tuovat kootusti yhdellä palvelupaketilla verkkokauppaan useamman eri maksutavan. Löytyy jopa rahoitusvaihtoehtoja sekä laskutus, jossa riskin kantaa rahoitusyhtiö.

Valittu verkkokauppa-alusta tarjoaa yleensä valittavaksi muutamia eri maksuliikennevaihtoehtoja. Kotimaisessa kaupassa kannattaa huomioida, että mikäli verkkopankkimaksu ei ole mahdollinen (kuten vaikkapa Shopifyssä), se näkyy menetettyinä kauppoina. Postiennakon puuttuminen rokottaa myös myyntiä, mutta se tuo mukanaan muita ongelmia, joten postiennakkoa ei voi pitää automaattisesti hyvänä vaihtoehtona.

Maksuliikennepalvelun valinnassa on syytä vilkaista tarjoajien eri palvelupaketit ja hinnoittelut. Tyypillisesti valinta kulminoituu siihen, haluaako maksaa kalliimpaa kuukausihintaa ja halvempaa myyntitapahtumakohtaista veloitusta vai toisin päin.

Verkkokauppa on etämyyntiä

Etämyyntiin liittyy monia kivijalkakaupasta poikkeavia lainalaisuuksia, jotka on syytä huomioida. Nämä ovat varmasti monin osin tuttuja, mutta muistutanpa muutamista.

Logistiikka, varastosaldojen hallinta, tilaustuotteiden toimitusaika ja muuttuvat toimituskulut ovat arkisia asioita verkkokauppiaalle. Kivijalkakaupassa on helppo katsoa hyllystä, onko tavaraa jäljellä, mutta verkkokaupassa se tieto tulee olla reaaliajassa kuluttajan käytössä. Yksinkertaisiin tilanteisiin verkkokauppa-alustat tarjoavat työkalut, joissa voi korvamerkitä tietyn määrän kutakin tuotetta verkkokaupan varastoksi ja verkkokauppa huolehtii, ettei myydä eioota.

Tuotteiden lähetykseen on tarjolla monia palveluita, kuten Pakettikauppa, Posti Smartship, Shipit ja Nettivarasto. Palveluista löytyy yksinkertaisia, kuukausimaksuttomia palveluita, joiden kautta hoituu pakettikorttien tulostukset sekä toimituskulujen automaattinen laskenta ja kattavampia palveluita välivarastoinnista koko logistiikkaan.

Palautusoikeus on kuluttajan kyseenalaistamaton oikeus. Kuluttajalla on lakisääteinen 14 päivän palautusoikeus sen kummemmin perustelematta. Tähän toki on erinäisiä rajoituksia, joten kannattaa tutustua säädöksiin. Käytännössä palautusten määrä vaihtelee paljon, mutta vaikkapa vaatteita etämyyvän ei kannata yllättyä, jos jopa 25 % toimituksista tulee takaisin.

Valheelliset maksunpalautukset eli chargebackit, varastetuilla luottokorteilla tilaukset ja muut väärinkäytökset. Näitä tulee valitettavasti verkkokaupassa aina aika-ajoin. Häirikköjä ei kannata pelätä, mutta on syytä varautua ainakin henkisesti siihen, että jo tehdyiksi luultuja kauppoja joutuu selvittämään. Muutamasta kerrasta ei kannata hätääntyä, mutta mikäli häiriköistä tulee riesa, ota yhteys ammattilaisiin, meiltä löytyy kyllä keinot.

Etämyynnissä on myös syytä huolehtia toimivasta asiakaspalvelusta. Verkkokaupan asiakas ottaa paljon herkemmin yhteyttä kysyäkseen tarkemmin tuotteista, etsiessään hävinnyttä postipakettia tai jos toimituksessa on epäselvyyksiä. Kun huolehdit ennen kaikkea nopeasta ja saavutettavasta asiakaspalvelusta, lisäät myyntiä ja vähennät palautuksia.

Kaikkein tärkein: markkinointi

Verkkokauppa ei elä ilman markkinointia. Tästä aiheesta pidempi selvitys sekä nippu niksejä verkkokauppa-blogin toisessa osassa. Tiivistettynä: jos et tee markkinointia verkkokaupalle, älä perusta verkkokauppaa. Kun teet markkinointia, tee se fiksusti tai käytä ammattiapua.

Verkkokaupan suunnitteluun, pystytykseen ja markkinointiin löytyy ammattiapua Smoysta, joten ota yhteyttä.

Teemu Eskola, Smoyn CDO

 

SmoyKiska on uusi, pienten yritysten ja yrittäjien tarpeisiin suunniteltu markkinoinnin verkkokauppa. Kiskan taustalla toimiin 40-vuotias Mainostoimisto Smoy, sen kokeneet suunnittelijat ja tekninen tuotanto.

Viimeisimmät artikkelit