Saavutettavuusvaatimukset tulossa myös yrityksille

26.1.2022

EU:n saavutettavuusvaatimukset ulotetaan koskemaan yrityksiä vuonna 2025. Kolmen vuoden siirtymäaika kuulosti pitkältä julkisille toimijoillekin, mutta melkein kaikilla tuli lopulta kiire. Viime metreillä tehty paniikkiprojekti halvaannuttaa kaiken muun tekemisen. Vaatimuksiin kannattaa vastata jo nyt ja kerätä kilpailuedut itselleen.

 15% asiakkaista poistuu huonosti saavutettavalta sivustolta

Noin 20% koko väestöstä on sellaisia, jotka tarvitsevat verkkosisällön saavutettavuutta. Heistä ¾ ei joko pysty tai halua käyttää sivustoja, jotka kokevat hankaliksi. He kantavat rahansa muualle.

Tämä 15% nousee kerta toisensa jälkeen esiin tutkimuksissa. Kuudesosa kansasta käyttää enemmän rahaa saavutettavassa verkkokaupassa ja pyrkii valitsemaan palvelun, jonka tietää saavutettavaksi. Tästä porukasta vain osa edes tuntee termin saavutettavuus, mutta tekee sen perusteella kulutuspäätöksiä.

Saavutettavuus tuo bisnestä

Hyvä saavutettavuus koskee muitakin kuin marginaaliryhmiä. Saavutettava sisältö palvelee lukihäiriöisiä, värisokeita, yli viisikymppisiä, väsyneitä, stressaantuneita ja flunssaisia. Ihmisiä, joilla ei ole kykyä tai mahdollisuuksia käyttää täysipainoisesti aistejaan ja keskittymiskykyään juuri sinun markkinointiviestiisi.

Lisäksi saavutettavuus verkossa tuo muitakin etuja kuin parempaa palvelua. Lähes kaikki saavutettavuutta parantavat toimenpiteet parantavat hakukonelöydettävyyttä. Samoilla toimenpiteillä, joilla sisältö tehdään saavutettavaksi näkövammaisille, sisältö tehdään herkullisemmaksi myös Googlelle. Myös monet tekniset ongelmat ja verkkokaupan haasteet nousevat esiin saavutettavuusprojektissa.

Saavutettavaa markkinointia

Saavutettavuus koskee verkkosivujen lisäksi kaikkia kosketuspintoja – ilmoituksia, opasteita, ruokalistoja, puhelinvaihdetta, rekrytointeja, maksamista, automaatteja ja vaikka mitä. Fyysisten asiakastilojen kohdalla puhutaan esteettömyydestä. Sekin on osa saavutettavuutta.

Jokainen kohtaaminen on markkinointia. Jokaisessa kohtaamisessa on se 15% potentiaalisista asiakkaista, joka napsauttaa lompakon suppuun, jos palvelu ei ole saavutettavaa.

Tee 15% kasvu jo 2022

Saavutettavuus on edelleen uusi asia, etenkin kun puhutaan muusta sisällöstä kuin verkkosivuista. Verkkosivuston saavutettavuuskartoitus on helppo askel koko liiketoiminnan saavutettavuuden parantamiseen. Se on selkeärajainen projekti, jonka yhteydessä parannetaan digitaalisten palveluiden saavutettavuutta ja samalla organisaatio oppii niitä tekijöitä, joista saavutettavuus koostuu.

Ota tämän vuoden projektiksi, että verkkopalvelusi täyttää WCAG-standardin A- tai AA-luokan mukaan. Et jää kiinni housut nilkoissa, kun 2025 alkaa lähestyä ja kaikki saavutettavuusasiantuntijat ovat kiinni kilpailijoiden saittiprojekteissa.

Ota yhteyttä, meiltä löytyy apu ja asiantuntemus. Samalla teet palveluksen hakukonenäkyvyydelle, käytettävyydelle ja liiketoiminnallesi.

Teemu Eskola, Smoyn CDO

Viimeisimmät artikkelit