Vastuuta ja vauhtia – harjoittelijana Smoyssa

3.1.2022

Olen Smoyn Junior Graphic Designer ja kerron fiiliksiäni siitä, kuinka harjoitteluni mainostoimistossa on sujunut, mitä olenkaan täällä Smoyssa päässyt tekemään ja mitä toivoisin tulevaisuudeltani työelämässä. Listasin myös muutaman omakohtaisen vinkin, joiden avulla ainakin oma harjoitteluni on ollut onnistunut ja joista saattaa olla apua myös muille.

Olen Savonia-ammattikorkeakoulun neljännen vuoden palvelumuotoilun opiskelija ja aloitin työharjoitteluni syyskuussa. Kotini on Helsingissä ja asun siellä Kaapo-koirani kanssa. Rakastan käsitöitä, maalaamista, true crime -podcasteja, suklaata, hyvää proseccoa ja vain olemista. Olen se, joka tulee toimistolle aina ensimmäisenä aamulla (vaikken ole edes aamuihminen) keittämään kahvit ja nautin kun saan hetken olla vain hiljaisuudessa, vaikka työkavereiden seura onkin aivan huippua.

TYÖNKUVANA LUOVUUS

Ensimmäiset viikot työskentelin Smoyn oman markkinoinnin parissa. Sain heti alkuun tehdä Smoylle markkinointi- ja somesuunnitelman ja miettiä kuinka eri kanavia hyödynnetään ja kehitetään entisestään. Todella nopeasti minut heitettiinkin jo syvään päätyyn ja pääsin mukaan oikeisiin asiakasprojekteihin. Tämä oli jännittävää, mutta samalla juuri sitä, mitä harjoittelulta toivoin. Työtehtävien monipuolisuus on ollut ehdottomasti tämän harjoittelun suola. Olen päässyt tekemään muun muassa markkinointimateriaalien taittoja, bannerimainoksia ja kuvankäsittelyä, sekä suunnittelemaan logoja. Työnkuvaani kuuluu suunnitella ja toteuttaa asiakkaillemme aineistoja heidän brändin ja graafisten ohjeistojen mukaisesti. On ollut mahtavaa huomata, kuinka olen kehittynyt olemaan luova annettujen raamien sisällä. Työtahti on välillä päätä huimaavaa, mutta on palkitsevaa kun kokee onnistumisia.

HARJOITTELUN HELMET

Parasta tässä harjoittelussa on ollut päästä tekemään töitä asiakkaille, eikä vain harjoittelua varten keksittyjä tehtäviä tai ns. hanttihommia. Olen päässyt haastamaan itseäni ja oppinut paljon uusia taitoja, sekä nähnyt millaista työnteko mainostoimistossa oikeasti on. Ammatillinen itseluottamus on kasvanut hurjasti ja olen saanut myös vastuuta projekteissa. Tämä on ollut hieno mahdollisuus. Harjoittelun aikana saamani jatkuva tuki esihenkilöltä ja kollegoilta on ollut tärkeä osa omaa kehittymistä ja ensiarvoisen tärkeää.

Parasta harkassa on ollut tietysti myös ihmiset. Meillä on aivan huipputiimi ja on ollut ilo olla osana sitä.

KATSE TULEVAISUUTEEN

Tällä hetkellä teen opinnäytetyötä jonka on määrä valmistua alkukeväästä. Samaan aikaan myös itse valmistun muotoilijaksi. Omaa haaveammattia en ole osannut vielä määritellä tarkemmin, mutta toivoisin sen liittyvän palvelumuotoiluun sekä visuaalisuuteen. Siksi koenkin, että harjoittelu mainostoimistossa oon ollut oikea valinta ja tulevaisuuden uran kannalta erittäin tärkeä.

VIISI VINKKIÄ ONNISTUNEESEEN HARJOITTELUUN: 

  1. Ota haasteet vastaan – menestys voi löytyä mukavuusalueen ulkopuolelta.
  2. Uskalla mokata – välillä oppiminen käy kantapään kautta ja se on ihan okei.
  3. Reipas asenne ratkaisee – itseohjautuvuus on aina plussaa.
  4. Aina kannattaa kysyä – (klisee, mutta oikeasti) ei ole tyhmiä kysymyksiä.
  5. Ole oma itsesi ja tutustu uusiin työkavereihisi – työnteko on hauskempaa ja tuottoisampaa tiimissä.

Matka työelämään on tähän asti ollut todella huikea ja korvaamaton kokemus. Viimeisen harjoittelukuukauden aikana aion imeä kaiken mahdollisen tiedon ja taidon itseeni kuin sieni!

Marianne Haanperä, Smoyn harjoittelija ja junior graphic designer

Viimeisimmät artikkelit