PARHAAT VINKIT KIRJOITTAJALLE

17.11.2020

Tyhjän paperin kammo, se on monelle tuttu juttu. Teksti pitäisi saada julkaistuksi, mutta et tiedä mistä aloittaa eikä olisi aikaa odotella kirjoitusinspiraatiota iskeväksi. Tässä blogitekstissä kerromme parhaat vinkit, kuinka pääset kirjoittamisessa alkuun ja saat aikaan tekstin, joka pitää lukijan otteissaan loppuun asti.

1. Hyödynnä päivän parhaat tunnit

Milloin olet tuotteliain? Ajoita kirjoittaminen siihen hetkeen, kun olet parhaimmillasi keskittymistä ja ajatustyötä vaativaan työhön. Jos olet luovimmillasi aikaisin aamulla, kirjoita silloin. Jos taas hoidat mieluummin päivän juoksevat asiat heti aamusta, niin jätä kirjoittaminen iltapäivään tai iltaan.

2. Keskity siihen, mitä teet

Etsi itsellesi sopiva paikka kirjoittaa. Jos työpisteesi on meluisassa avokonttorissa, niin ehkä voisit keskittyä kirjoittamiseen paremmin kotitoimistolla tai rauhallisessa kahvilassa? Poista myös turhat häiriötekijät, laita puhelin äänettömälle ja sulje sähköpostin ilmoitukset.

Yksi kokeilemisen arvoinen työtapa keskittymistä vaativiin töihin on pomodoro-tekniikka. Siinä työskennellään yhteen tehtävään keskittyen 25 minuuttia, eli yhden pomodoron ajan, jonka jälkeen pidetään viiden minuutin tauko. Voit kävellä pienen lenkin, hakea kupin kahvia tai kuunnella musiikkia. Tarkoitus on, että aivosi saavat levähtää hetken. Kun olet tehnyt neljän pomodoron ajan töitä, niin pidä pidempi 20 minuutin tauko. Tekniikan toimivuus perustuu siihen, että koko tehtävää ei tarvitse saada kerralla valmiiksi vaan voit jakaa työn pienempiin osiin. Lisäksi on helpompi keskittyä tekemään töitä tehokkaasti 25 minuuttia kuin vaikka kokonaisen tunnin ajan. Ps. Puhelimesi sovelluskaupasta löytyy pomodoro-ajastimia.

3. Lue ja kerää aiheesta tietoa

Kirjaa itsellesi aluksi muistiin, mitä tiedät aiheesta. Etsi lisää tietoa ja lue aihetta käsitteleviä artikkeleita inspiroituaksesi. Kirjoita muistiinpanoja omin sanoin, piirrä miellekarttoja tai tee kalanruotokaavioita, mikä vaan toimiikaan sinulle.

Voit myös kirjata ajatuksiasi ylös ranskalaisilla viivoilla avainsanojen alle. Nämä avainsanat voivat toimia myöhemmin myös väliotsikoiden aiheina. Kun keskeiset asiat on kirjattu, niin tiedosta alkaa jäsentyä kokonaisuus.

4. Suunnittele tekstin rakenne

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Aloita kirjoitustyö suunnittelemalla tekstillesi runko. Kiinnitä huomiota kappalejakoon, esitysjärjestykseen ja tekstin etenemiseen. Rakenne riippuu luonnollisesti tekstilajista, mutta hyvä ohjenuora tekstisisällölle on:

  • otsikointi (pääotsikko ja väliotsikot)
  • aloituskappale
  • runkoteksti
  • lopetuskappale

Aloituskappale voi esimerkiksi olla lupaus, joka houkuttelee lukemaan koko tekstin. Runkoteksti sisältää aiheen keskeisen sisällön, ja sitä kannattaa havainnollistaa esimerkiksi:

  • luetteloilla
  • numeroinnilla
  • taulukoilla
  • kuvilla
  • infografiikalla
  • tiedon visualisoinnilla.

Lopetuskappale kruunaa lukukokemuksen. Tee ytimekäs yhteenveto ja korosta niitä asioita, jotka haluat lukijan muistavan tekstistä.

5. Löydä oma tyylisi kirjoittaa

Jokaisella on oma yksilöllinen tapansa kirjoittaa. Yksi haluaa edetä kronologisessa järjestyksessä alusta loppuun. Kirjoittamista ei kuitenkaan tarvitse aloittaa tekstin alusta. Lähde liikkeelle itsellesi mielekkäästä kohdasta – voit hyvin aloittaa keskeltä tai lopusta!

Tekstin voi kirjoittaa myös vaiheittain. Luonnostele aluksi tekstistä luurankomalli ja kirjoita juonen eteneminen ranskalaisin viivoin. Sen jälkeen ala täydentää tekstiä ja lisätä lihaa luiden ympärille. Työstä tekstiä valmiiksi yksi kohta kerrallaan ja lopuksi hio siitä yhtenäinen kokonaisuus.

6. Korjaa, karsi ja tiivistä tekstiä

Tiiviin ja informatiivisen tekstin kirjoittaminen vaatii taitoa. Tunnista aiheesi kannalta olennaiset ja epäolennaiset asiat. Rönsyily ja selittely suistavat tekstin turhaan sivuraiteille. Et halua, että lukija eksyy korulauseiden viidakkoon. Siirrä sivuun ne asiat, jotka eivät lisää ymmärrystä ja liity aiheeseesi tarpeeksi läheisesti. Vältä myös toistoa ja yhdistele samankaltaisia asioita. Tekstin tiivistäminen parantaa viestisi ymmärtämistä sekä tuo sinulle uskottavuutta.

Kirjoita kuten puhuisit lukijalle. Unohda sivistyssanat ja kapulakieli. Esitä monimutkainen asia niin, että lukijan on helppo ymmärtää se. Suosi lyhyitä ja ytimekkäitä virkkeitä, ja vältä monimutkaisia lauserakenteita.

7. Tarkista ja viimeistele

Tarkista, että lauseet ovat kokonaisia ja kappalejaot järkevän mittaisia. Mieti, onko asioiden esitysjärjestys hyvä ja eteneekö teksti tärkeimmästä vähemmän tärkeään asiaan. Voisitko esittää jonkun asian yksinkertaisemmin esimerkiksi luettelona tai taulukkona? (Katso kohta 4.)

Oikeinkirjoitus viimeistelee tekstin. Tarkista, että yhdyssanat, pisteet, pilkut ja isot alkukirjaimet ovat oikeilla paikoillaan. Jos olet epävarma sanan oikeasta kirjoitusmuodosta, tarkasta kielitoimiston sanakirjasta.

Jos mahdollista, jätä teksti lepäämään yön yli. Näin ajatukset ehtivät hautua ja pystyt katsomaan tekstiä uusin silmin seuraavana päivänä. Lue teksti kertaalleen läpi ja tee tarvittavat muutokset. Ennen julkaisua anna teksti vielä työkaverillesi oikoluettavaksi.

Antoisia kirjoitushetkiä!

Maria Hietajärvi, Smoyn Digital Marketing Specialist

Ps. Jos tyhjä paperi pelottaa edelleen, autamme mielellämme!

Viimeisimmät artikkelit