Kahvilayrittäjän käytännön some-opit

8.5.2024

10-vuotta sitten olin juuri perustanut ensimmäisen yritykseni ja luonut sille Instagram-tilin. Jopa älypuhelimen käyttö oli minulle täysin uutta, saati sitten sisällöntuottaminen. Tyhjyyteen oli kuitenkin jo hypätty, joten ensimmäinen julkaisu vain täytyi tehdä, vaikka hävetti. Teksti oli kömpelö, kuva ihan ok, mutta painoin silti ”Julkaise” -nappia. Onneksi tein niin.

Kuinka hoidin oman yritykseni somea?

Yrittäjyyden alkutaipaleella hankin ensimmäisen älypuhelimeni, että voin lukea sähköpostia mistä vain, sekä aloittaa kahvilani markkinoinnin Instagramissa.  Visuaalisena ihmisenä kuvien kanssa leikkiminen oli minulle jo tuttua, sekä mieleistä. Ajattelin, että Instagram olisi helpoin markkinointikanava minulle. Sisällöntuottaminen itsessään ei tuntunut hankalalta, mutta kuinka luoda oikeasti kiinnostavaa, brändinmukaista sisältöä ja saada uusia asiakkaita? Voinko jakaa henkilökohtaisia asioita yritykseni tilillä? Näitä kysymyksiä pähkäilin vuosia, mutta silti jatkoin vain tekemistä, vaikka osaamista ja suunnitelmaa ei ollutkaan.

Tee äläkä jää odottamaan

Odottaminen ei ole koskaan ollut vahvuuteni, vaan hommiin ja heti. Näin jatkoin oman yritykseni somen luomista monta vuotta. Saavutin kuitenkin ihanneasiakkaitani ja sain kasvatettua sometilini yleisöä. Uusia asiakkaita, ja jopa työntekijöitä, löysi meille Instagramin ansiosta. Tein siis jotain oikein, vaikka en tiennyt mitä se oli. Joskus on hyvä vain mennä eteenpäin, vaikka ei kaikkea vielä tietäisikään, sillä muuten havahdumme muutaman vuoden päästä siihen, ettemme koskaan aloittanutkaan. Mieluummin opitaan matkalla ja hakataan välillä myös päätä seinään, on minun elämän asenteeni. Elämä ei odota.

Mitä tein oikein Instagramissa?

Johdin yritystäni intohimosta ja loin sisältöä siitä samasta palosta. Tämä näkyi kuvissa, videoissa ja teksteissä. Olin oma itseni. Vaikka et olisi ammattilainen, ihmiset näkevät mikä on aitoa ja jos se tulee suoraan sydämestä. Silloin se on myös kiinnostavaa ja haluat nähdä lisää. Kahvilani seuraajamäärät kasvoivat Metan kanavissa lähes 7000 seuraajaan neljän vuoden sisällä.

Mitä opin yrittäjänä somesta?

Vaikka rakastin kuvaamista, tunnelman luomista ja sisällön tekemistä omalle yritykselleni, koin silti, että aikaa ei ollut tarpeeksi. Olisin halunnut keskittyä somesisällön rakentamiseen enemmän ja tehdä ehjempää kokonaisuutta. Joskus on parempi ulkoistaa niitä työtehtäviä, jotka ovat itselleen haastavia ja keskittyä omaan intohimoon. Jos aloittaisin nyt alusta, antaisin enemmän vastuuta muilla osa-alueilla yhtiökumppanille tai työntekijöille, jotta voisin itse keskittyä enemmän sosiaalisen median tuottamiseen.

Graafisen suunnittelun harjoittelijana tämä haave toteutui

Aloittaessani graafisen suunnittelun työharjoittelun Smoyssa, pääsin vihdoin keskittymään sosiaalisen median tekemiseen kunnolla ja opettelemaan aihetta lisää. Monen eri asian multitasking ei edistä kokonaisuutta, vaan saattaa viedä keskittymisen aivan vääriin paikkoihin. Some, kuten mikä vain markkinointi vaatii suunnitelmallisuutta ja aikataulua.

Nyt pääsen määrätietoisesti luomaan strategiaa ja oppimaan kuinka luodaan yrityksen brändinmukaista sisältöä. Tämän tärkeyttä en ehtinyt ajatella ollessani yrittäjä. Jälkiviisastelu ei ole kenenkään eduksi, joten mieluummin opitaan, vaikka sitten oman kantapään kautta!

Minnie Tuomisto, entinen kahvilayrittäjä, graafisen suunnittelun harjoittelija ja somehenkilö

Viimeisimmät artikkelit