Luotettavuus ja vastuullisuus – mahtavat kilpailuedut Suomelle

1.7.2021

Maailman onnellisin maa, jossa bussit saapuvat pysäkille minuutilleen aikataulussa. Yksi vähiten korruptoituneista paikoista maailmassa. Keskinäinen luottamus toisiin ihmisiin. Suomalaisilla on hyppysissään kovatasoisia valttikortteja, jotka tuntuvat meistä usein niin itsestäänselvyydelle, ettemme edes ajattele niitä. Mutta kesän kunniaksi – hyvin epäsuomalaisittain – otetaanpa kerrankin katsaus siihen, miten mahtavia me jurot suomalaiset olemmekaan! Näyttää nimittäin sille, että on koittanut meidän aikamme loistaa.

Syksyllä 2016 yksi unelmani kävi toteen. Pääsin osallistumaan New Yorkin muotiviikoille. Enkä vain osallistumaan, vaan työskentelemään näytöksen takahuoneen vilinässä. Minulla oli kokemusta vastaavasta Suomessa ja odotukseni olivat pilvissä. Nyt näkisin, miten asiat hoidetaan maailmanluokan malliin!

Suuren maailman meininki näkyikin markkinoinnissa. Show’ta mainostettiin hienosti Times Squaren jättibillboardeilla ja yleisössä istui maailmantähtiä. Takahuone oli kuin muurahaispesä, joka kuhisi ihmisiä. Vain yksi asia loisti poissaolollaan; työskentelyn selkeys ja järjestelmällisyys.

Siinä missä Suomessa tällaisessa tapahtumassa kaikki hoidetaan huolellisen organisoidusti, niin että jokainen tietää tarkalleen tehtävänsä, New Yorkissa näytettiin luotettavan energiseen ihmispaljouteen. Korkokengät ja egot viuhuivat, kun jokainen yritti löytää paikkansa hässäkässä, jota ei tuntunut johtavan kukaan.

Tuosta tapahtumasta, ja ulkomailla vietetyistä jaksoista asti, silmäni ovat avautuneet tarkkailemaan suomalaista piilo-osaamista. Siis sitä kaikkea näkymätöntä, mistä toimiva yhteiskuntamme muodostuu. Moni meille tavallinen tapa toimia ei ole normi maailman mittakaavassa, ja siitä on avautumassa valtava etu by-the-book -kansalle.

Vastuullisuus on pop

LUT-kauppakorkeakoulun tutkimuksen mukaan Suomen varsin oikeudenmukainen työelämä ja luottamukselle rakentuvat instituutiot näyttävät maailmalle mallia monessa suhteessa. Suomalaisten yritysten yhteiskuntavastuu on edennyt kokonaisuudessaan koko 2000-luvun systemaattisemmaksi ja kunnianhimoisemmaksi. Vastuullisuusasiat ovat nykyisin juurtuneet organisaatioihin, eivätkä ole vain päälle liimattua toimintaa. Asiakkaat ja sidosryhmät vaativat yrityksiltä vastuullisuutta enemmän kuin koskaan aiemmin, ja se muuttaa organisaatioiden toimintaa aina strategiaa myöten.

Vastuullisuus on myös suomalaisen markkinoinnin vahvuus ja mahdollisuus, julistaa arvostettu mainosjohtaja Jyrki Poutanen HS Vision kesäkuun haastattelussa. Poutasen mukaan markkinointi voisi olla jopa Suomen vientituote. Läpinäkyvyys, tasa-arvoisuus ja rehellisyys ovat niin suuria arvoja nyt.

Valeuutisten, vaalivaikuttamisen ja tietomurtojen maailmassa rehti ja tunnollinen suomalaisyritys hyvin koulutettuine työntekijöineen on noussut arvoon arvaamattomaan. Kuten siivoukseen ei kiinnitä huomiota, ellei hotellihuone ole likainen, ei vastuullisuuskaan ole välttämättä prioriteetti ennen kuin uhat alkavat realisoitua, kuten nyt on monella rintamalla käynyt.

Uusia bisnesmahdollisuuksia

Kun kolme vuotta sitten aloitimme mieheni kanssa veneilyharrastuksen, tuntui uskomattoman mahtavalle, että Suomessa oli juuri avautunut mahdollisuus aloittaa veneily kuukausimaksua vastaan ja samalla osallistua Itämeren suojeluun. Skipperin kaupunkivenepalvelussa aloittelijakin saa kymmenientuhansien arvoiset hienot moottoriveneet yhteiskäyttöön muiden kanssa. Ja homma toimii. Vastaavia luottamukseen perustuvia alusta- ja jakamistalouden yrityksiä syntyy eri toimialoille jatkuvasti. Enää ei ole pakko omistaa kaikkea itse. Vertaislainaus ja -vuokraus kattaa jo kulkuvälineet, rahan (joukkorahoitus), tavarat ja tilat.

On kai oikeastaan vain loogista, että tällaisia mielenkiintoisia uusia liikeideoita syntyy maailman onnellisimmassa maassa. Hyvä ruokkii hyvää.

Ulla Alakangas, Smoyn sisällöntuottaja

 

 

Lähteet:

https://www.lut.fi/uutiset/-/asset_publisher/h33vOeufOQWn/content/kestava-liiketoiminta-suomessa-kay-globaalia-vastuuttomuutta-vastaan

https://www.hs.fi/visio/art-2000008037052.html

https://www.skipperi.fi/skipperin-tarina

Viimeisimmät artikkelit