10 graafisen suunnittelun trendiä 2023 – nostalgiaa ja epäsymmetriaa

7.2.2023

Viime vuonna näimme graafisessa suunnittelussa värikästä minimalismia, geometrisia muotoja sekä 90-luvun estetiikkaa. Vaikka visutrendeissä lähes kaikki on ”in”, on tässä vaiheessa vuotta mielenkiintoista hieroa kristallipalloa ja ennustaa millaiset muodot ja värit ovat tänä vuonna nähtävissä.

1. 2000-luvun nostalgiaa

Saamme ihastella rikasta visuaalista estetiikkaa, joka on pullollaan mielenkiintoisia kontrasteja sekä ihanaa nostalgiaa. Niin muodissa kuin graafisessa suunnittelussa trendit tulevat ja menevät sykleittäin. Ja jos nyt pelästyt, että leggingsshortsiyhdistelmät, ohuet kulmakarvat tai Ed Hardy -vaatemallistot ovat tekemässä paluuta, niin älä suinkaan säikähdä. Kun puhun 2000-luvun estetiikasta, tarkoitan tämän vuosituhannen alun graafisen suunnittelun trendejä. Metalliset retrofuturistiset elementit sekä menneen tekniikan estetiikka ovat tekemässä comebackia.

2. Punk – visuaalisten elementtien tilkkutäkki

More is more! Jos edellisinä vuosina graafisessa suunnittelussa varsin minimalistiset ja hillityt designit ovat puhuttaneet suunnittelijoita, tänä vuonna asiat tulevat ottamaan selkeän u-käännöksen. Punk hallitsi 60- ja 70-luvun graafista suunnittelua Euroopassa ja monet taiteilijat alkoivat luoda omia tyylejään. Punk tyylinä on johdettu surrealismista ja taiteellisesta konseptista nimeltä ”kollaasi”. Nyt se on tekemässä paluuta, joka on nähtävissä mm. julisteissa ja muodissa ympäri maailmaa.

Unohdetaan siis symmetria ja täydellisyys, sillä nyt on lupa luoda kaaosta. Punk-liikkeen idea on juhlia kaaoksen kauneutta; kömpelöjä kollaaseja, sekoitus valokuvia, piirroksia ja kaoottisia fontteja. Vain taivas on rajana!

Punk-typografiaa hempeällä väritwistillä.

3. Sans Serif -fonttien paluu

Graafinen suunnittelu on viimeisien vuosien aikana keskittynyt yhä enemmän virtuaalimaailmaan. Vuosien Serif-fonttien dominanssin jälkeen vuorovesi alkaa kääntyä takaisin kohti luotettavia Sans Serif -kirjaisintyyppejä, joita graafiset suunnittelijat, minimalistit ja saavutettavuustietoiset web-suunnittelijat rakastavat.

Sans serif -fontit ei ainoastaan ​​luo puhdasta, minimalistista tyyliä brändäys-, pakkaus- ja muihin painomalleihin, vaan ne myös parantavat luettavuutta sovelluksissa ja verkkosivustoissa. Kun yhä useammat brändit mukautuvat siihen, että digitaalisten aineistojen on oltava saavutettavia, voimme odottaa päätteettömien fonttien ottavan hallitsevamman roolin verkossa.

Sans serif -fontit taipuvat myös leikittelevään typografiaan.

4. Tuttuja 3D-muotoja liukuväreillä

Uusi vuosi, uudet 3D-grafiikat! Nämä rakastettavat elementit ovat hallinneet graafisen suunnittelun trendejä jo jonkin aikaa ja jatkavat sitä myös tänä vuonna, mutta pienellä twistillä. Vuonna 2023 saamme ihastella kepeitä, mielenkiintoisia sekä herkullisilla liukuväreillä maustettuja abstrakteja muotoja.

Metalliset ja liukuvärit uudistavat rakkaita 3D-muotoja.

5. Värien vallankumous – rikkaat jalokivivärit

Astutaan yhdessä pois 2010-luvun lopun räikeistä neoneista sekä 2020-luvun alun maanläheisestä väripaletista. Tänä vuonna siirrymme väreissä paljon mielenkiintoisempaan ja tyylikkäämpään aikakauteen. Vuoden 2023 trendi rohkaisee suunnittelijoita tutkimaan väripalettia luovemmin ja avoimemmin. Vaikka neonit herättivät huomiota varhaisissa sovelluksissa ja neutraalit tarjosivat rauhoittavan paletin pandemian jälkeen, vuoden 2023 uudet täyteläiset jalokivivärit ovat äärettömän tyylikkäitä ja aistillisia.

1930-luvun palettien inspiroima täyteläinen karmiininpunainen, poltettu oranssi, metsänvihreä tai jauhemainen laventeli antavat värin puhua mainoksissa, verkkosivustoilla ja pakkauksissa. Näihin väreihin haluamme verhoutua ja niiden laadukkuus tuo täydellisen pohjan huippuluokan brändäykseen tai ylelliseen pakkaussuunnitteluun.

6. Minimalistinen vintage

Kuten huomaamme sisustustrendeistä, vintage on tehnyt paluuta jo jonkin aikaa myös graafiseen suunnitteluun. Nämä ihanan harmoniset ja hyvällä maulla suunnitellut grafiikat miellyttävät monia esteetikkoja. Siirtyminen kohti minimalistista printtisuunnittelua pohjautuu hienovaraisesti 1900-luvun klassisiin-designtyyleihin.

Tässä trendissä ei pyritä välittömästi retro- tai vintage-tyyliin; pikemminkin hillitty väripaletti tai kirjoitustyyli antavat viitteitä tähän tyylisuuntaukseen.

7. Valokuvabrändäys

Kuvituskuvien käyttö on elpynyt, mutta brändäyksessä se kilpailee laadukkaan valokuvauksen kanssa, jota käytetään tuomaan brändi-identiteeteille helposti lähestyttävää inhimillisyyttä. Brändille kuvatut omat valokuvat varmistavat omintakeisuuden, ja ovat tänä päivänä entistä kustannustehokkaammin saavutettavaa sisältöä. Valokuvien ja videoiden tuotannon ja käytön saumattomuus brändin rakentamisessa ja kampanjoinnissa tehostaa hyvin monikanavaista näkyvyyttä.

Yhä useampien odotetaan myös yhdistävän kuvituksia ja 3D-grafiikkaa valokuviin ja videoihin, luoden surrealistisen ja leikkisän lopputuloksen.

8. Kaaosmainen maksimalismi

Siirtyminen Y-sukupolvesta (eli milleniaaleista) Z-sukupolveen näkyy myös muotoilussa. Milleniaaleja ohjasi minimalismi, mutta uudempaa Z-sukupolvea viehättävät visuaaliset trendit ovat puhdasta epäsymmetriaa ja maksimalismia. Viime vuoden aikana brändit ovat jo hyödyntäneet kaaosmaista maksimalismia kampanjoissaan ja materiaaleissaan.

Tämän vuoden tulkinta kaaosmaisen maksimalismin soveltamisesta graafisessa suunnittelussa on uudelleentulkinta nostalgiasta ja visuaalisesta historiasta.

9. Z-sukupolven sovellukset – ääni ja liike lisäävät mielenkiintoa

Nostalgia ei toimi nuorelle yleisölle. Nyt uskotaankin, että graafiset suunnittelijat hyödyntävät Z-sukupolven suosikkisovellusten menestystä vuonna 2023. BeRealin ja TikTokin kaltaisten sovellusten nousun vaikutuksesta brändit etsivät yhä useammin estetiikkaa, joka muistuttaa sitä, miten yleisö kommunikoi sosiaalisessa mediassa. TikTok on hyvä esimerkki siitä, kuinka liike ja ääni lisäävät emotionaalista sitoutumista yleisöön. Se on yhdistelmä, joka tuottaa loputtomasti viraalia sisältöä.

Suunnittelun näkökulmasta animointi ja äänisuunnittelu ovat elementtejä, joita tarvitaan entistä enemmän moniulotteisessa työssämme. Ja tämä tekee suunnittelustamme yhä mielenkiintoisempaa.

10. Sci-fi logot ja futuristisuus

Kuluttajat etsivät yhä aktiivisemmin kestäviä, täysin sähköisiä tai teknologiainnovatiivisia tuotteita ja palveluita. Siksi yritykset, jotka ovat omaksuneet futuristisen lähestymistavan brändäykseen, ovat visuaalisessa mielessä valovuosia kilpailijoitaan edellä. Näyttävillä ja innovatiivisilla teknologiabrändeillä onkin lähitulevaisuudessa vahva jalansija ympäristö- ja teknologiatietoisilla markkinoilla.

Kun katsomme kriisien jälkeistä tulevaisuutta, jota leimaa ilmastonmuutos ja jatkuvasti kehittyvä teknologia, ei ole yllätys, että vuonna 2023 tulemme näkemään futuristista muotokieltä brändisuunnittelussa.

Loppuun

Aivan kuten muodissa, myös graafisessa suunnittelussa estetiikka muuttaa muotoaan nopealla tempolla. Työskentelemme alalla, jossa on välttämätöntä tuntea ja haistaa visuaaliset trendit, mutta myös välttämätöntä hyödyntää hyväksi todettuja graafisia keinoja. Hyvä suunnittelija ei kuitenkaan lukkiudu trendeihin, vaan kerää virikkeitä ja tietoa kaikkialta, seuraa ja opiskelee teknologiaa, sekä kehittää havannointikykyään jatkuvasti. Nautitaan siis tästä loputtomien mahdollisuuksien kirjosta, joita vuosi 2023 tuo tullessaan.

Emmi Nieminen, Smoyn Junior Graphic Designer ja LAB Muotoiluinstituutin opiskelija

Viimeisimmät artikkelit