Pysty vai vaakakuva?

6.9.2023

Vaaka tuntuu kuvatessa usein luontevimmalta vaihtoehdolta, eikä se ole ihme. Olemme tottuneet katsomaan kuvia ja videoita vaakaformaatissa tv:stä, elokuvateatterin valkokankaalta ja tietokoneen ruudulta. Kameratkin on suunniteltu käytettävyytensä puolesta preferoimaan vaakakuvausta.

Tänä päivänä kuvien ja videoiden julkaisutarpeet ovat erilaisia. Valinta vaaka- ja pystyformaatin välillä riippuu aina siitä, missä kuva tai mainos on tarkoitus julkaista. Vaakakuva toimii edelleen Display-mainonnassa YouTube -videoiden ja pelien seassa, sillä näitä katsotaan pääasiassa 16:9 kuvasuhteella. Muilla alustoilla käyttäjä kuitenkin selaa kuva- ja uutisvirtaa pitäen puhelinta pystyasennossa.

Lähes kaikki kohderyhmät löytyvät jonkin some-kanavan kautta, ja mainosformaatit niissä vain lisääntyvät. Suomen väestöstä jo yli 83 % käyttää sosiaalista mediaa, ja heistä lähes 99 % hoitaa selaamisen mobiililaitteella, on pystyformaatti käyttökelpoisempi myös somemainosten tuotannossa.

Pystykuva vie huomion somessa

Mitä enemmän ruututilaa kuva täyttää, sitä enemmän sillä on vaikutusvaltaa. Käyttäjän selaillessa esimerkiksi Instagramia, saa koko ruudun täyttävä kuva katselijan huomion suuremmalla todennäköisyydellä kuin vaakakuva. Koska vaakakuva täyttää vain pienen osan kännykän ruudusta, pyrkii mitä luultavimmin feedissä seuraavana vuorossa oleva julkaisu jo apajille. Mikäli siellä näkyy katselijaa enemmän kiinnostavaa sisältöä, voi se houkutella nopeammin jatkamaan selaamista ja näin ollen siirtymään pois edeltävästä julkaisusta.

Lyhyiden videoiden ja niille tarkoitettujen alustojen trendatessa, on pystyformaatin käyttö suositeltavaa. Tarinoiden, Reelsien, YouTube Shortsien tai TikTokin videoiden ja kuvakollaasien sekaan on helpompi ujuttaa pysty- kuin vaakamateriaalia. Vaikka Facebookin uutisvirrassa suositaankin vielä kohtuullisen paljon vaakamallisia kuvia, voisi sielläkin asiakkaita tavoitella tehokkaasti pystyformaatilla. Datareportal tutkimustulosten mukaan Facebookin mainosyleisöstä 96 % tulee mobiililaitteista. Samasta raportista selviää myös, että verkkokaupassa tehdyistä kuluttajatarvikeostoista yli 34 % tehtiin mobiililaitteella. Luvuista voidaan päätellä, että markkinoijan todella kannattaa tuottaa mobiiliystävällistä sisältöä.

Vaakakuva haastaa monipuolisuudellaan

Mitä jos vastassa on tilanne, ettei kuvaushetkellä ole vielä aivan selvillä missä kaikkialla mainoskuvia halutaan käyttää? Kumpaan formaattiin tulisi tällöin kuvata? Taloudellisesti kannattavinta on tuottaa mahdollisimman monikäyttöistä kuvamateriaalia. Tästä syystä kuvaussuunnittelu ja kuvakäsikirjoitus ovat yhtä tärkeä osa mainoskuvien tuotantoa kuin itse kuvaussessio.

Verkkosivukäyttöön tarkoitetuissa kuvissa täytyy huomioida mahdollisimman suuri skaalautuvuus. Kuviin tulee jättää ilmavuutta ja marginaalitilaa, jotta niistä on mahdollista tuottaa sekä pysty-, että vaakakuvia. Responsiivisuuden huomioiminen on erittäin tärkeää, sillä kuvasisällön tulee näyttäytyä asiakkaalle laadukkaana huolimatta siitä, millä laitteella hän niitä katselee.

Ilmavuutta ja verkkosivukäyttöä ajatellen, vaakakuva on usein parempi valinta. Hyvin suunnitellusta vaakakuvasta on mahdollista rajata käyttökelpoisia pystykuvia. Vaakakuvaan mahtuu enemmän elementtejä ja tarinankerrontaa. Valinnanvaraa ja vaihtoehtoja rajauksen suhteen on monipuolisemmin, eikä tärkeitä elementtejä suuremmalla todennäköisyydellä menetetä.

Alla esimerkkejä kuinka hyvin suunniteltu kuva toimii skaalautuvasti. Esimerkkikuvat on suunniteltu ja toteutettu asiakkaidemme Deliberin ja Sivinan verkkosivuja varten.

Hyvä kuvasuunnittelu takaa monipuoliset käyttömahdollisuudet

Vaikka pystykuvat valtaavat sosiaalista mediaa, on vaakaan kuvaamiselle myös tarvetta.  Vaakakuvista saa ammennettua käyttökelpoista materiaalia niin tietokoneen kuin kännykänkin ruudulta katsottavaksi. Avainsana on kuvasuunnittelu, eli käyttökohteiden tarkka huomioiminen. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – kyllä, kun sen ammattilainen hoitaa.

Mainoskuvauksiin liittyy lisäksi useita tärkeitä esivalmisteluvaiheita; kuvaussuunnittelu, kuvausjärjestelyt, casting, rekvisiitan hankinta ja stailaus. Ammattilainen varmistaa myös, että kuvien laatu, monikäyttöisyys sekä käyttöoikeudet ovat kunnossa. Hyvin suunnitelluilla ja toteutetuilla kuvilla on monipuoliset käyttömahdollisuudet ja pitkä käyttöikä.

Somen tärkeimmät kuvakoot

Eikö somessa käytettävien kuvien koot löydy ulkomuistista? Ei hätää, et ole ainut! Kokosimme avuksesi lyhyen koko-oppaan. Nappaa tästä itsellesi talteen somen tärkeimmät kuvakoot.

Tarvitsetko apua yritys- tai tuotekuvien suunnitteluun ja tuottamiseen? Me autamme mielellämme kuvausten järjestelyissä ja hoidamme puolestasi kaiken suunnittelusta toteutukseen. Ota yhteyttä – Let’s shoot!

Ani Koivisto, Smoyn Marketing Trainee

Datan lähde: https://datareportal.com/reports/digital-2023-finland

Viimeisimmät artikkelit