MISSÄ TILASSA ON LUOVUUS?

22.1.2024

Meidän mainostoimistoihmisten on helppo huudella työn luovuuden merkityksestä, onhan perusduunimme sellaisenaan jo aika luovaa. Luovuus ei kuitenkaan ole kiinni työtehtävistä tai organisaatiosta, vaan siitä onko työpäivässä tilaa miettiä vaihtoehtoja totutuille toimintatavoille. Boksin ulkopuolella on kyllä tilaa, täällä on kivaa!

Ajatteletko, ettet ole luova koska et osaa laulaa tai piirtää? Entä miellätkö oman työsi kaikkea muuta kuin luovaksi? Jos kuitenkin olet se tyyppi, joka keksii alkaa täyttää astiakaappia uudella tavalla tai ehdottaa viikkopalaverissa eri työtehtävien värikoodaamista Exceliin, olet ehdottomasti luovasti ajatteleva ihminen. Jos ajatuksesi erivärisistä sarakkeista otettiin kollegoidesi toimesta vastaan ilolla, myös työyhteisösi on sitä. Onnittelut! Ja vaikka näin ei vielä olisikaan, luovuutta voi onneksi harjoitella sekä organisaatiotasolla että omassa elämässä.

Sitä saa millaista tilaa

Aivan ensimmäiseksi luovuus tarvitsee tilaa. Se on henkistä tilaa, se on tilaa Outlookissa ja aivoissa, sekä fyysistä tilaa ympärilläsi. Toki myös se kuuluisa turvallinen tila. Pitää voida luottaa siihen, että ympäristö on ajatuksille vastaanottavainen. Se on sitä, että päivissä on tilaa käydä myös tyhjäkäynnillä. Varmasti tunnistat ilmiön, jossa parhaat ideat syntyvät arkisissa tilanteissa: työmatkalla, pyykkejä lajitellessa, suihkussa. Tilanteissa, joissa ei oikeastaan ajattele mitään. Tyhjäkäynti antaa alitajunnalle mahdollisuuden yllättää.

Aina elämässä ei ole tilaa henkiselle haahuilulle. On lapsia, koiria, ikääntyviä vanhempia, töitä, terveyshuolia ja kaiken maailman velvollisuuksia, jotka tuntuvat täyttävän ilmatilan täysin. On turha kuormittaa itseään enempää ottamalla paineita siitä, että pitäisi kaiken päälle olla vielä luovakin. Siinä tapauksessa on parempi herätellä vaihtoehtoisia tapoja pienenpienissä käytännön puuhissa, rikkoa rutiineja, joihin niin helposti hukumme. Jos teetkin lapsen iltapalaleipiin kurkuista hymynaaman tai kävelet eri reittiä bussille, ajatteletko aikaa tai energiaa menevän hukkaan? Tuskin, ja jo yksi rutiineista poikkeava asia päivässä voi tuoda valtavasti iloa ja avaruutta mieleen.

Yksilön ja organisaation vastuu

Koska emme voi tehdä kaikkia duunejamme suihkusta käsin, luovuudelle tulisi luoda tilaa ja mahdollisuuksia myös työpaikalla. Tärkeimpiä edellytyksiä luovuudelle ovat psykologinen turvallisuuden tunne, vapaus ja kiireetön ympäristö. Hektisessä arjessa näihin tuskin kellään on aina mahdollisuuksia, mutta omille ajatuksille on kyllä hyvä ottaa aikaa edes silloin tällöin. Tupakointia ei tarvitse taukojen toivossa aloittaa, yksilön keinoja kiireisessä päivässä on monen sorttisia: voit vaihtaa neukkarissa istumisen kävelypalaveriksi kollegan kanssa, ottaa 5 minuutin power napit, laittaa kuulokkeisiin suosikkibiisisi tai etsiä ongelmaan ensin jonkin täysin päinvastaisen, jopa mahdollisimman huonon ratkaisun.

”Tyhjäkäynti antaa alitajunnalle mahdollisuuden yllättää.”

On myös työnantajan ja esihenkilön vastuulla mahdollistaa tyhjäkäynti. Aikanaan eräs fiksu esihenkilöni kehotti menemään päiväleffaan, kun ajatukset olivat tukossa. En mennyt, mutta jo se, että mahdollisuus siihen oli olemassa, toi ajatuksille kaivattua lisätilaa. Me Smoylla käytämme perjantai-iltapäivät inspiroitumiseen. Välillä käymme taidenäyttelyssä, messuilla tai elokuvissa, välillä syömme porukalla isot pullat. Tämä ei toki kaikilla työpaikoilla ole mahdollista, mutta esimerkiksi jo yhteinen kahvihetki tai muu perinne voi tehdä saman. Tämänkaltainen yhdessätekeminen omiaan lisäämään psykologista turvallisuudentunnetta siinä, ettei ihan aina ole tarkoituskaan olla suoraan tuottava. Arvokasta aikaa on luvallista myös käyttää muuhun.

Liiketoiminnan kannalta

Bisneksen näkökulmasta luovuudella on merkittävä rooli yrityksen menestymisessä. Luovuuden avulla kehitetään uusia tuotteita ja palveluita, joilla pyritään vastaamaan muuttuvan maailman haasteisiin ja samalla tekemään yritykselle tulosta. Eikä siis tarvitse olla pelisuunnittelija tai copywriter voidakseen käyttää luovuuttaan työssä ja tuodakseen lisäarvoa yritykselle. Riippumatta työtehtävistä, jokaisella meistä tulisikin olla mahdollisuus tuoda uusia ajatuksia työyhteisöön ja vaikuttaa sillä oman työn tekemiseen. Tämä paitsi sitouttaa työntekijää, myös edesauttaa työssä viihtymisessä. Parhaimmillaan luovuuden on jopa todettu ehkäisevän työssä uupumista.

Kun työntekijällä on mahdollisuuksia haastaa vallitsevaa nykytilaa ja olettamuksia, tutkia vaihtoehtoja, olla utelias ja aloitteellinen, voi rivityöntekijöidenkin keskuudessa syntyä uusia toimintatapoja tai tuotteita, jotka vievät yritystä eteenpäin. Tiesitkö, että juustonaksut syntyivät erään kekseliään työntekijän toimesta eläinten rehun valmistuksen sivutuotteena vuonna 1935? Yhdysvaltalainen eläintenruokavalmistaja Flakall Corporation käytti tuotannossaan myllyä, jolla kuivaa maissia rouhittiin hiutaleiksi. Myllyn tukkeutumisen estämiseksi sen läpi syötettiin kostutettua maissia. Koneen lämpö sai märässä maississa aikaan erikoisen reaktion, ja se paisui naksumaiseen muotoon. Tämä innoitti rivityöntekijä Edward Wilsonin kehittelemään ylijäämänaksuille maustamistapoja ja tarinan loppu onkin juustoista historiaa. Tämän ajatuksen äärelle voimmekin hiljentyä seuraavan kerran naksupussin äärellä: ilman luovaa ajattelua ei tätäkään herkkua olisi.

On rutiineja ja rutiineja

Hyvänä esimerkkinä tilan merkityksellisyydestä toimii tämän artikkelin kirjoittaminen. Tuijotin tyhjää arkkia aikani, ahdistuin, ja kävelin kauppaan hakemaan lounasta. Palattuani koneelle avasin Wikipedian, hyppelin artikkelista toiseen ja opin mm. sen, että länsimaissa sosiaalisesti hyväksyttävä katsekontakti kestää 3 sekuntia ja että rutiini on paitsi joillekin luovuuden arkkivihollinen, myös sitrusflavonoidi, jolla on lääketieteellisesti hyödyllisiä ominaisuuksia antioksidanttina. Tämän myötä sain kiinni siitä, mitä vastaan oikeastaan itsekin taistelin; kun kerran palstatilaa on, halusin kirjoittaa mahdollisimman hyödyllisen artikkelin luovuudesta.

Maksimaalisen hyödyn sijaan päätin lähestyä aihetta matalamman kynnyksen kautta. On asioita, joihin emme voi vaikuttaa; elämä pyörii rutiinien kautta ja asiat seuraavat toisiaan. Yön jälkeen tulee aina aamu, viikonlopun jälkeen maanantain viikkopalaveri ja saunan jälkeen jälkihiki. Rutiinit tuovat toki arkeen turvaa ja ennakoitavuutta, eikä niiden tärkeyttä sovi väheksyä. Niiden karttamisen sijaan oleellista on pohtia, miten rutiinejasi toteutat. Entäs jos kerrankin edes ihan vähän toisin? 

Hanna Haavisto, Smoyn luova johtaja  

Viimeisimmät artikkelit