Podcastit ja webinaarit – mediasisällön suuri maihinnousu

17.4.2020

Kuulokkeet ovat tänä päivänä yhtä elimellinen osa ihmislajin korvia kuin kännykkä on käden jatke. Suosikkibiiseistä koottu soittolista tuo eittämättä rytmiä tekemiseen ja fiilistä päivään, mutta kulkee kuulokkeiden kautta paljon asiasisältöäkin, mukavasti ja joustavasti hyödynnettävässä muodossa.

Erilaisten media-alustojen kautta tiedon ja taitojen jakaminen on helpompaa kuin koskaan. Luokan edessä keteederilla seisova opettaja ja lähiluennot eivät ole enää aikoihin olleet opiskelulle välttämättömyys. Tärkeintä on se, että tieto kulkee, ja verkossahan se kulkee.

Et tarvitse kuin puhelimen ja voit opetella derivoimaan, puhumaan vieraita kieliä, leikkaamaan hiukset, kutomaan sukat, maalaamaan talon tai valokuvaamaan. Onkohan aihetta, josta ei YouTubesta löydy DIY- ja How to -videoita?

Verkon mediasisällöt ovat myös mitä parhain tapa hankkia tietoa ja pysyä ajan tasalla viestintä-, media- ja markkinointialan ammateissa. Erityisesti asiantuntija- ja tietotyön tekijöille sisällöt tarjoavat loistavan keinon joustavaan verkko-oppimiseen ja oman osaamisen kartuttamiseen. Verkosta löytyy tarkkoja ja seikkaperäisiä, vaihe vaiheelta eteneviä ohjeita eksaktiinkin markkinointialan tekemiseen Google Ads -mainostilin hallinnasta videoiden editointiin ja animaatioiden luomiseen.

Maailma muuttui ja nosti etäyhteydet normiksi

Tämän blogin kirjoittaminen ajoittuu kevään 2020 koronapandemian aikaan, mikä muutti kertaheitolla ja radikaalisti koko toimintaympäristömme. Verkkoyhteyksiin perustuva etätyö, etäkoulu, etäopiskelu ja etäyhteisöllisyys olivat jo muutaman poikkeusviikon perusteella uusi normi.

Tälläkin hetkellä yli miljoona suomalaista tekee etätöitä. Työpäiviä rytmittävät nyt verkkopalaverit, videopuhelut, virtuaaliset sidosryhmätilaisuudet ja Teams-sumpit. Myös opiskeluun etäyhteydet tulivat täydellä rytinällä. Samaan aikaan kun opetus peruskouluista yliopistoihin siirtyi verkkoon, modifioitiin myös yritysmaailman tapahtumat virtuaaliseen formaattiin.

Milloinkaan aikaisemmin ei ole ollut tarjolla yhtä paljon mahdollisuuksia osallistua, kouluttautua ja verkostoitua verkon välityksellä. Poikkeustila on synnyttänyt asiantuntijaviestinnän kentällä valtavan määrän uusia kanavia, etunenässä podcastit ja webinaarit.

Ihminen on erityksissäkin sosiaalinen olento, joka haluaa ennen kaikkea oppia muilta ja jakaa omia kokemuksiaan muiden kanssa.

Podcastit – puheesta ei todellakaan ole puutetta

Yksinkertaisimmillaan mediasisältö on pelkkää puhetta ilman lisättyjä ääniefektejä. Luontevasti ja selkeästi itsensä ilmaisevan ihmisen jutustelu on puheohjelmien aktiivisimpien kuuntelijoiden mukaan mitä parhainta musiikkia korville.

Ensimmäiset podcastit juontavat juurensa aikaan ennen iPhonea, kun tilauspohjaisia äänitiedostoja alettiin jakaa iPodille. Tähän itse asiassa podcast-sanakin viittaa: iPod + broadcasting. Lineaarisen radion puheohjelmien kuunteluun verrattuna kuuntelu vapautui ajasta ja paikasta on-demand-periaatteen mukaan nautittavaksi.

Suomessa ensimmäiset audiosisällöt tuotettiin vuonna 2005, ja Yle Areena kuului ensimmäisten tekijöiden joukkoon. Suosioon nousivat uudella tavalla suomalaisten rakastamat luonto-ohjelmat, syvälliset henkilöhaastattelut, pohdiskelevat kahdenkeskiset keskustelut sekä persoonalliset, jännittäviin ja kiehtoviin aiheisiin sukeltavat toimittajat.

Vapaasti kuunneltavissa olevat puheohjelmat alkoivat lisätä audiosisältöjen kuunteluaikaa, ensin pikkuhiljaa ja viime vuosina yhä suuremmalla volyymilla.

Tänä päivänä podcasteja kuuntelee Radiomedian mukaan kuukausittain noin miljoona 15–64-vuotiasta suomalaista. Joka neljäs kuuntelija arvioi oman kuunteluaikansa kasvavan edelleen lähitulevaisuudessa. Tärkeimpiä podcastien kuuntelumotiiveja ovat halu viihtyä, rentoutua ja oppia uutta. Kuuntelutilanteissa painottuvat kuuntelu kotitöiden yhteydessä ja matkustettaessa esimerkiksi julkisessa liikennevälineessä.

Merkittävä osa kuuntelusta on kuitenkin täysin keskittynyttä kuuntelua, mikä kuvaa podcastien roolia yhtenä tiedonhankinnan ja opiskelun kanavana.

Viihdettä, viisaita sanoja ja mahdollisuus markkinoijalle

Nyt jokamiehen ja -naisen puhelimesta löytyy podcastien kuunteluun parhaimmillaan useita sovelluksia. Näitä ovat Apple ja Google Podcastien lisäksi esimerkiksi Supla, Soundcloud ja Spotify – Yle Areenaa tietysti unohtamatta.

Suosituilla vaikuttajilla ja mediapersoonilla on nykyään omat, henkilöbrändiä tukevat podcastinsa. Vaikuttajamarkkinointi on levittäytynyt laajasti moniin medioihin ja kanaviin, ja podcastit tuovat oman lisänsä moderniin mediavaikuttamiseen.

Myös markkinoijat ovat entistä enemmän scenessä mukana. Sponsorointi on audiosisällöissä mukana samaan tapaan kuin sosiaalisen median yhteistyökampanjoissa. Markkinoijalle pocastit tarjoavat kasvavan kentän rakentaa kaupallisia yhteistöitä sponsoroiduista ohjelmista brändättyihin podcasteihin ja audiomainoksiin.

Tervetullut lisä podcasteissa ovat olleet viestintä- ja markkinointitoimistojen podcast-kanavat ja sisällöt. Avoin tiedonjako ja kattava markkinointialan aiheiden käsittely kehittävät koko alaa ja lisäävät ymmärrystä ja avoimuutta. Podcast on erinomainen keino tuoda esiin asiantuntijuuttaan ­– ja kuulijana nauttia asiantuntijoiden ajatuksista ja opeista.

Pocdast-kanavia tulee koko ajan lisää, ja kuunteluajat sen kuin kasvavat.

Webinaarit lisäävät osaamista

Erilaiset seminaarit, yritystilaisuudet ja workshopit ovat viime aikoina siirtyneet voimakkaasti verkkoon. Kehitys on jatkunut jo vuosia, ja samalla on käynyt yhä selvemmäksi, että osallistuminen kiinnostavaan tilaisuuteen ei todellakaan tarkoita tarvetta siirtyä fyysisesti tiettyyn paikkaan.

Verkkoseminaarit eli webinaarit ovat internet-yhteyden kautta verkossa järjestettäviä virtuaalisia tapahtumia, joihin yleisö ja esiintyjät osallistuvat omilta tietokoneiltaan mistä tahansa – työpaikalta, kotisohvalta tai vaikka liikkuvasta junasta.

Etuihin kuuluu muassa se, että aikaa ja kustannuksia säästyy huomattavasti. Tilavuokrat jäävät pois, eikä seminaaritarjoilujakaan tarvita. Livenä seurattavissa webinaareissa vuorovaikutus vetäjän ja yleisön välillä onnistuu yhtä lailla kuin lähiseminaarissa. Tallenteena jaettavan webinaarin taas kukin voi katsella oman aikataulunsa mukaan vaikkapa viikonloppuna.

Markkinointialan webinaarit ovat mannaa verkosta, joita voi ja kannattaa nautiskella reilusti ajan ja intressien mukaan. Laajasta tarjonnasta jokainen oppimishaluinen ja osaamisensa kehittämisestä kiinnostunut löytää varmasti suosikkinsa. Osallistujan matkaan tarttuu lähes poikkeuksetta konkreettista, työssä hyödynnettävää tietotaitoa.

Aikamme ajatusjohtajat löytyvät verkosta

Markkinoijalle webinaari on mahdollisuus tuoda esiin omia palvelujaan ja asiantuntijuuttaan. Webinaareilla tehdään nyt alalla kuin alalla ajatusjohtajia ja mielipidevaikuttajia, jotka vahvistavat systemaattisesti näiden yritysten ja ammattilaisten asemaa markkinoilla. Webinaarit ovat uusi, aktiivinen tapa verkostoitua ja kasvattaa asiakaskuntaa.

Verkosta tutuksi tulleelta, auliisti asiantuntemustaan ja hyödyllistä tietoa tarjonneelta taholta on helppo ostaa palveluja, kun tarve tulee. Siksi verkkoseminaarit ovat perusteltu osa kasvuun tähtäävän yrityksen tai yhteisön markkinointisuunnitelmaa.

Jännittääkö ajatus esiintymisestä verkon kautta? Onko se lopultakaan sen kummallisempaa kuin seminaari samassa tilassa läsnä olevan yleisön kanssa? Kynnystä webinaarin pitämiselle ei kannata pitää liian korkealla. Jokainen webinaarikonkari on joskus tehnyt ensimmäisen lähetyksensä. Ihminen kehittyy niissä asioissa, joita ryhtyy rohkeasti tekemään. Sanotaanhan, että tekemällä oppii, ja paras tapa oppia on opettaa toisia.

Olisiko sinulla tai yhteisölläsi sellaista osaamista, asiantuntemusta tai kokemusta, josta joku jossain voisi olla kiinnostunut? Mitä jos alkaisit puhutella sidosryhmiäsi uusilla tavoilla ja tavoitella samalla laajempaakin yleisöä? Kutkuttaisiko sinua testata uusia kanavia liidien keräämiseen?

Milloin olisi oikea hetki? Sen tietää vain kokeilemalla. Kun pohdit uusia tapoja asiantuntemuksesi esiintuomiseen tai palvelujesi markkinointiin muista, että mediasisällöt ovat suora linja ihmisen korvien väliin.

Mari Erämaa, Smoyn copywriter

Viimeisimmät artikkelit