MTL-blogi: Ei kilpailuja vaan kehittymistä varten

18.5.2017

Niiden jotka vuodesta toiseen kritisoivat markkinoinnin parissa työskentelevien keskinäistä selkään taputtelua ja palkintojen jakoa, tulisi nähdä mainoskilpailujen toinen puoli. Hyöty. Kunnianhimoisilla ammattilaisilla on sisäsyntyinen kilpailuvietti, jonka ohjaaminen tärkeisiin asioihin tuo hyötyä kaikilla mittareilla. Mainoskilpailuihin osallistumisessa tärkeintä ei kuitenkaan ole voitto vaan sitä edeltävät tavoitteet ja tekeminen.

Missään lajissa, on se sitten urheilua tai tiedettä, menestys ei tule ilmaiseksi. Loistavien markkinointikampanjoidenkin takana on paljon tehtyä työtä; perehtymistä, kokemusta, strategista näkemystä, luovuutta ja dataa. Kotimaiset mainoskilpailut eroavat toisistaan erilaisten järjestäjien, painotusten ja tavoitteiden puolesta.

On hienoa, että esimerkiksi RadioMedia haluaa nostaa radiomainonnan suunnittelun tärkeyttä kilpailuttamalla Suomen parasta radiomainontaa, tai Grafia tähtää graafisen suunnittelun tason nostamiseen, luovuuden ja omaperäisyyden voimistamiseen.

MTL:n Effiellä on taas oma tärkeä roolinsa markkinoinnin mittareiden ja tehokkuuden konkretisoinnissa sekä markkinoijien ja toimistojen yhteistyön kehittämisessä entistä tavoitteellisempaan suuntaan. Kaikkien kilpailujen tarkoitus on myös innostaa ja kannustaa parempiin suorituksiin ja sitä kautta kehittää koko alan toimintaa.

Meillä on joukko toimistoja, jotka osallistuvat kiitettävästi kaikkiin alan kilpailuihin ja niittävät menestystä. Se on hienoa! Mutta maassamme on vielä enemmän toimistoja, jotka eivät osallistu, ehkä eivät ole koskaan osallistuneet.

Tähän asenteeseen pitäisi saada muutos ja kaikkiin toimistoihin lisää kunnianhimoa ja rohkeutta. Osallistuminen on innostavaa ja ohjaa toimintaa tavoitteellisempaan suuntaan. Mikä onkaan parempi tapa ottaa briiffi vastaan, kuin peilata sen lähtökohtia, tavoitteita ja mittareita esimerkiksi Effien kilpailulomakkeen täyttämiseen. Onko tavoitteet konkretisoitu? Millä keinoin tavoitteisiin aiotaan päästä ja miten niitä mitataan? Paneuduttaisiinko vielä hieman tarkemmin kilpailukenttään ja kannattaisiko referenssejä tarkastella myös maamme rajojen ulkopuolelta?

Kun näitä kysymyksiä käy läpi säännöllisesti yhdessä asiakkaan kanssa, nousee rima automaattisesti ja tekemisen taso kehittyy jatkuvasti. Ja hups, tuloksetkin voivat olla joku päivä voittaja-aineista. Asenne ratkaisee, kun kysymys on kehittymisestä kilpailukykyiseksi ammattilaiseksi, tiimiksi ja toimistoksi.

Maria Blomberg on Mainostoimisto Smoyn toimitusjohtaja ja MTL ry:n hallituksen varajäsen.

Kirjoitus on julkaistu MTL:n blogissa 17.5.17

Viimeisimmät artikkelit