Lepo on hyväksi – loman vaikutukset terveyteen, luovuuteen ja tuottavuuteen

5.7.2018

Heinäkuu ja lomakausi! Jos olet parhaillaan viettämässä kesälomaasi tai lomasi alkaa pian, minulla on sinulle yksi viesti: nauti lomapäivistäsi hyvällä omallatunnolla. Asian puolesta puhuu myös tiede. 

Lepo on paras lääke

Tutkimukset osoittavat, että ihmiset ovat terveempiä ja motivoituneempia sekä työskentelevät tehokaammin ja paremmin kun he lomailevat säännöllisesti. Koska työt ovat nykyään vaativampia ja stressaavampia kuin koskaan, irtiotot työelämästä ovat entistä tärkeämpiä.

American Heart Associationin mukaan hoitamaton työperäinen stressi voi johtaa unenpuutteeseen, ylensyöntiin, tupakointiin ja suurempaan alkoholin käyttöön. Stressistä johtuvat työntekijöiden poissaolot ja tehottomuus laskevat tuottavuutta sekä aiheuttavat merkittäviä kustannuksia niin työnantajalle, kuin yhteiskunnallekin.

Loma paitsi alentaa tehokkaasti stressitasoa, myös kohentaa fyysistä kuntoasi. Säännöllisesti lomailevat ovat hoikempia ja heillä on keskimääräistä pienempi painoindeksi. Harvahan viettää loma-aikaa istuen toimistotuolilla kolmasosan päivästä neljän seinän sisällä.

Maisemanvaihdos ruokkii luovuutta

Luovuutta pidetään tänä päivänä yhtenä arvokkaimmista työelämätaidoista, sillä sitä tarvitaan liki jokaisessa työssä. Lyhytkin tauko töistä ja työympäristöstä virkistää aivojen toimintaa ja parantaa luovuutta. Parhaat ideat tulevatkin yleensä toimiston ulkopuolella.

Myös uusilla kokemuksilla on positiivinen vaikutus luovuuteen. Matkustaminen, vieraisiin paikkoihin ja ihmisiin tutustuminen sekä erilaisiin tapahtumiin osallistuminen antavat inspiraatiota ja uudenlaisia näkökulmia. Instagramin perustaja Kevin Systrom sai idean käyttää kuvapalvelussaan neliönmuotoisia kuvia käyttäessään yksinkertaista Holga-filmikameraa Firenzen matkallaan.

Ajattelutapasi säilyy samana, jos olet jatkuvasti tutussa ympäristössä, tuttujen ihmisten ympäröimänä. Kun uppoudut uuteen ympäristöön ja erilaiseen kulttuuriin, katsot asioita eri perspektiivistä. Huomaan itsekin, että mitä enemmän matkustan, sitä enemmän ymmärrän maailmaa ja sitä paremmin opin, kuinka eri tavoin asioita voi tehdä.

Loma nostaa työtehoa

Tuntuuko sinustakin, että loman jälkeen työskentely on jotenkin helpompaa? Vaikka se saattaa kuulostaa ristiriitaiselta, lomapäivien pitäminen parantaa työtehoa ja helpottaa suoriutumista tehtävistä.

Esimerkiksi rajoittamattomia lomapäiviä työntekijöilleen tarjoavat Virgin Group ja Hubspot ovat havainneet, että tiimit ovat innovatiivisempia ja tuotteliaampia loman jälkeen. Hyvin levänneet aivot kun tuottavat parempia tuloksia nopeammassa ajassa.

Parasta on se, ettei levon positiivinen vaikutus hiivu heti loman päättyessä. Olosi säilyy uudistuneena ja virkistyneenä vielä pitkään loman jälkeenkin. Huolimatta siitä onko sinulla kesälomaa vai ei, toivon, että kesääsi mahtuu mukavia aktiviteettejä, vierailuja kiehtovissa paikoissa, yllättäviä tuttavuuksia ja paljon unohtumattomia hetkiä. Ota siitä kaikki ilo irti!

Silvia Karkonen, Content Producer

Lähteet

Emma Seppala: Why You Should Take More Time Off From Work. Huffington Post, 2017. URL:

https://www.huffingtonpost.com/entry/why-you-should-take-more-time-off-from-work_us_599612c9e4b03b5e472cee23

 

Jon Levy: 4 Ways Going on Vacation Increases Your Productivity. Inc, 2017. URL: https://www.inc.com/jon-levy/4-science-backed-reasons-vacations-increase-productivity.html

 

Vacation, Paid Time Off Help Reduce Work Stress. Transamerica, 2018. URL:

https://knowledge-place.wealthmeethealth.com/individual/be-smart/article/vacation-paid-time-off-help-reduce-work-stress/

 

Peter Daisyme: How Encouraging Time Off And Flexible Hours Increases Team Productivity. Forbes, 2016. URL:

https://www.forbes.com/sites/theyec/2016/11/01/how-encouraging-time-off-and-flexible-hours-increases-team-productivity/#22f53ade77cd

 

Joe Robinson: Working Smarter: The Link Between Vacations, Productivity, and Work-Life Balance. Optimal Performance Strategies. URL:

http://www.worktolive.info/blog/the-link-between-vacations-productivity-and-work-life-balance

Viimeisimmät artikkelit