Täydellinen mainostoimistosuhde

19.1.2014

Mitä asiakkaat meiltä haluavat? Omien asiakastyytyväisyystutkimustemme sekä empiiristen kartoitusten perusteella meiltä odotetaan suurta ymmärrystä. Ymmärrystä mainonnan toimivuudesta, ymmärrystä asiakkaan markkinoista ja ymmärrystä asiakkaan tarpeista. Meiltä edellytetään tietenkin myös luovuutta ja rahalle vastinetta. Ja hyvää palvelua, aikatauluissa pysymistä ja proaktiivisuutta.

Erinäisillä mainostoimistoilla ja suunnittelijoilla on vielä harhainen kuva siitä että asiakkaat haluavat meiltä ensisijaisesti viimeisimpiä teknisiä innovaatioita ja kikkakolmosia. Mutta niin kuin elämässä yleensäkin, myös mainostoimiston arki on usein paljon yksinkertaisempaa ja maanläheisempää. Eikä kaikilla töillä mitä mainonnan tuotantotuutista tulee ulos ole minkäänlaisia tavoitteita voittaa toisten mainostoimistohemmojen kunnioitusta patsaiden muodossa. Sillä asiakkaidenkin arjessa korostuvat ihan perusasiat. Asiakkaitamme kiinnostaa mainostoimistokilpailujen sijasta AINA enemmän meidän heille suunnittelemien markkinointitoimenpiteiden tulokset. Olen saanut jopa muutaman kerran säälinsekaisen luvan asiakkaaltani ilmoittaa heidän työnsä ”mainostoimistojen keskinäisiin mittelöihin”. Heitä ne eivät kiinnosta. Olemme myös suunnitelleet joillekin asiakkaillemme jo vuosia todella toimivia konsepteja ja kampanjoita joille en koskaan ole saanut markkinointijohtajalta ”kilpailulupaa”. Koska asiakas ei halua kertoa kilpailijoilleen mikä oikeasti toimii. Laitetaan siis painoarvot kohdilleen ja muistetaan että kilpailut ovat lähinnä meitä mainostoimistoja ja suunnittelijoitamme varten. Ja ihan kiva niin.

Me Smoyssa keskitymme todella paljon asiakkaaseen ja tavoitteiden ymmärtämiseen. Ilman vaivannäköä yhteistyö ei toimi pitkällä tähtäimellä. Ja me kun haemme pitkiä suhteita, emme hetken hurmaa. Myönnän heti että pitkässä asiakassuhteessa on haasteensa. Tiimin täytyy uudistua tai tiimi täytyy uudistaa – paikoillaan ei ole varaa polkea. Ja palvelun täytyy pelata aidosti hyvin. Karikkoja tulee vastaan mutta niistäkin voi selvitä jos vuorovaikutus on aktiivista ja rehellistä. Meillä on tästä todisteena jopa 10 vuoden asiakassuhteita, joissa toisissa on tapahtunut henkilövaihdoksia ja toisissa ei. Uskon että mainostoimiston ja asiakkaan välinen yhteistyö onkin parhaimmillaan vasta kun töitä on jo tehty jonkin aikaa ja henkilöiden väliltä on karissut turha vieraskoreus ja varovaisuus. Hyvän työsuhteen rakentamiselle pidän muistisääntönä sitä että mainostoimistossa arvostetaan asiakkaan osaamista ja näkemystä. Asiakas tuntee oman toimialansa ja tuotteensa kuitenkin paremmin kuin me. Meidän roolimme on tuoda yhtälöön markkinoinnin ja mainonnan asiantuntijuus, luovuus ja tekninen toteutus. Älä vain lankea luovan luokan kuolemansyntiin ja ole ylimielinen tai besserwisser!

Osaammeko sitten vastata asiakkaidemme odotuksiin? Ainakin voin rehellisesti väittää tekevämme hyvää työtä sen eteen. Hyvässä tapauksessa kaikki loksahtaa heti paikoilleen ja yhteistyö lähtee etenemään sujuvasti. Joskus kommunikaatio saattaa aluksi takerrella mutta onneksi vain harvoin yhteistä säveltä ei vain löydy. Mutta on realistista muistaa että sekin mahdollisuus on aina olemassa. Ja miettiä mitä niissä tilanteissa voi tehdä; vaihtaa tiimipelureita tai palata lähtöpisteeseen ja aloittaa perussuunnittelu uudelleen. Jos sekä asiakas että mainostoimiston tiimi suhtautuu asioihin realistisesti ja näkee vaivaa yhteistyön eteen on mahdollista luoda iloisesti toimiva ja tuloksia generoiva mainostoimistosuhde. Lähes täydellinen.

Maria Blomberg on Mainostoimisto Smoyn toimitusjohtaja ja yrittäjä, jolla on vahva kokemus myynnistä, asiakassuhteista, tuloksellisen mainonnan suunnittelusta ja yrittämisestä. Työuransa hän aloitti 90-luvun alussa Kauppalehden mediamyynnissä, jonka jälkeen hän toimi Taloussanomien markkinointipäällikkönä ja myyntijohtajana. Smoyssa Maria on työskennellyt asiakkuusmarkkinoinnin parissa 10 vuotta.

Viimeisimmät artikkelit